Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A kínai kelnek minden konyhában ott a helye!

2019. május 31.

Bár a kelbimbó, a karfiol és a brokkoli sokkal elterjedtebb a kínai kelnél, szerencsére már nálunk is egyre ismertebb, és nem csak a szupermarketekben, hanem kisebb diszkontokban, üzletekben és a piacokon is beszerezhetjük. Üde ízű, finom és egészséges zöldségféle, nyersen és hőkezelve egyaránt érdemes fogyasztani.

 

Mi a különbség a kínai kel és a hagyományos káposzta között?

A káposztafélék családja igencsak népes, számos különböző ízű és színű zöldség tartozik ide. Formáját tekintve a hagyományos káposzta kerek, levelei befelé hajolnak. A kínai kel ezzel szemben megnőve hosszúkás alakú lesz, levelei pedig szinte szétterülnek. Világos zöld alapszínű sárgás árnyalatokkal keverve, melegebb tónusú, mint rokonai. Jó hír, hogy sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz elterjedtebb társaihoz képest. Nemcsak C- és K-vitaminban gazdag, hanem bőven tartalmaz folsavat és antioxidánsokat is, így nagyszerű természetes gyulladáscsökkentő szer.

 

Ugyanaz, mint a napa káposzta?

Többféle kínai káposzta létezik, a napa a legelterjedtebb fajta, a legtöbb zöldségesnél ezt nevezik kínai kelnek. Hasonlít még hozzá a nálunk is ismert pak choy, azaz bordás kel.

 

Mire lehet felhasználni?

Nem csak egészséges, hanem igazán sokoldalú is. Természetesen fogyaszthatjuk nyersen, üde, friss íze feldobja a kevert salátákat. Egyik legnagyobb előnye, hogy sokáig megőrzi frissességét és ropogós állagát, ezért hiába nagyobb méretű zöldség, garantáltan nem fog ránk romlani. Joghurtos, majonézes, kapros vagy citromos dresszingekkel is jól működik, és gyakorlatilag bármilyen más zöldséggel társítható. Íze remekül feldobja a coleslow salátát.

Ha főtt ételhez adnánk, érdemes wokban vagy nagyobb, vastag aljú serpenyőben lepirítani. Ne pároljuk, hanem pirítsuk meg bátran! Finom római köménnyel, gyömbérrel, szójaszósszal, szezám- vagy mogyoróolajjal és chilivel fűszerezve. Isteni chop suey vagy wokos marhahús készíthető belőle.

 

Forrás: Taste of Home

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Spárgás-keles tészta

Spárgás-keles tészta

Ehhez a tésztaételhez finom tavaszi zöldségek kerültek: újkelkáposzta és spárga.
Kapros kínai kelsaláta

Kapros kínai kelsaláta

A kapor és a fokhagyma élettel tölti meg az unalmasnak gondolt kínai kelt. A téli hónapok leggazdaságosabb salátaféleségét mostantól így is tálalhatjuk. Szuper egészséges önálló fogás vacsorára, vagy egy szelet sült hús mellé köretnek. Németh Zsófia receptje Párizsból.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?