Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tápláld az agyad is! Ezek a legjobb agyserkentő ételek

2020. augusztus 6.

Megfelelő élelmiszerekkel nemcsak a testünk, hanem a szellemünk is táplálhatjuk. Akár vizsgákra tanulunk, akár a következő munkahelyi megbeszélésen szeretnénk brillírozni, a felkészülés mellett fordítsunk figyelmet a táplálkozásunkra is. Válogassunk az alábbi élelmiszerek közül, agyunk meghálálja, jótékony hatásuk pedig meg fog látszani szellemi teljesítőképességünkön.

 

Teljes kiőrlésű gabonafélék

Mint minden szervünknek, úgy az agyunknak is energiára van szüksége az optimális működéshez. A teljes kiőrlésű gabonafélék alacsony glikémiás indexüknek köszönhetően lassan, fokozatosan szabadítják fel a bennük raktározott energiát, így stabilan szinten tartják energiaszintünket és mentális teljesítményünket.

 

Olajos halak, magvak

A zsírsavak leghatékonyabbika az omega-3, mely az olajos halakban, a lenmagban, a tökmagban, a dióban és a szójababban található meg. Ezek a zsírok fontos szerepet töltenek be agyunk, szívünk és ízületeink megfelelő működésének biztosításában. A legelterjedtebb olajos halfajták a lazac, a pisztráng, a makréla, a hering és a szardínia.

 

Áfonya

A kék áfonya több más bogyós gyümölcshöz hasonlóan antocianinokat tartalmaz, ez a vegyület bizonyos kutatási eredmények szerint javítja a rövid távú memóriánkat.

 

Paradicsom

Ismertek arra utaló kutatások, hogy a paradicsomban fellelhető antioxidánsok segítenek megakadályozni a szabad gyökök okozta sejtkárosodást és az Alzheimer-kórt.

 

Tojás

A B6- és B12-vitaminok, valamint a folsav segít megelőzni a sztrók és Alzheimer-kór kialakulását. A B1- és B3-vitaminok pedig a szabályos agyműködés fenntartásában játszanak fontos szerepet. A tojáshoz hasonlóan a csirkehús, a halak és a tejtermékek is nagyszerű forrásai a B-vitamin különböző fajtáinak.

 

Feketeribizli

A C-vitamin számtalan jó tulajdonsága közé tartozik az agyműködés serkentése is, a feketeribizli a citrusfélék és brokkoli mellett forrása ennek a fontos vitaminnak.

 

Tökmag

A tökmag rendkívül gazdag cinkben, ez az ásványi anyag javítja a memóriánkat.

 

Brokkoli

A K-vitamin szintén az emlékezőképességünknek segít. Nemcsak a brokkoliban találjuk meg, hanem a karfiolban, a kelbimbóban és a káposztafélékben is.

 

Forrás: BBC Good Food

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?