Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Kínzó torokfájás? Ezek az ételek segíthetnek megszüntetni a panaszokat

2020. június 17.

Torokfájás nem csak ősszel és télen jelentkezhet, nyáron is könnyen összeszedhető egy-egy kisebb megbetegedés. A forró tea és a méz klasszikus természetes gyógymódoknak számítanak, de létezik még sok más egyéb olyan élelmiszer is, amely nagy segítségünkre lehet a tünetek gyors és hatékony enyhítésében.

Húsleves

Talán jobban elképzelhető a nyári melegben egy tányér ízletes húsleves, mint egy nagy pohár forró tea. A gőzök segítenek kitisztítani az orrot, a hús táplál, ha pedig ázsiaira vesszük a figurát, és még gyömbért is teszünk bele, az antibakteriális hatást is biztosítjuk. És a fokhagymát se hagyjuk ki, szintén antibakteriális, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő csodaszer.

Jégkrém

A hideg ugyanúgy segíthet, mint a forró. Ha inkább az előbbire szavaznánk, dobjunk össze egy egészséges, gyümölcsös jégkrémet! Szórjunk turmixgépbe szezonális bogyós gyümölcsöket – vagy például dinnyét –, pürésítsük össze némi vízzel vagy kókusztejjel. Mézet és gyömbért is adhatunk a keverékhez, hiszen amellett, hogy finomak, a torkunknak is jót fognak tenni. Kanalazzuk jégkrémkészítő formákba, szúrjunk mindbe egy-egy pálcikát, és dugjuk pár órára a fagyasztóba.

Fokhagyma

Ahogy már említettük, a gyulladáscsökkentő allicinnek köszönhetően a fokhagyma az egyik legjobb barátunk, ha torokfájással kínlódunk. Hogy összekössük a kellemeset a hasznossal, tegyük nyári ételekbe, például paradicsomos bruschettába, tzatzikibe vagy egy jó padlizsánkrémbe.

Turmixok

Ahogy az előbb említett gyümölcsös jégkrémek, úgy a zöldséges vagy gyümölcsös turmixok is rengeteget segíthetnek. Selymességük jól fog esni a fájó toroknak, ráadásul gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, így akkor is juttatunk tápanyagokat a szervezetünkbe, ha nincs étvágyunk „rendes” ételekhez.

Fűszerek

A gyömbér mellett a kurkuma és a fahéj is gyulladáscsökkentő hatású. A gyömbér sós és édes ételekbe egyaránt kerülhet, a kurkuma szuper a húslevesbe vagy egy tál krémes currybe, a fahéj pedig mehet a jégkrémekbe, turmixokba és a zabkásákba.

Zabkása

Melengető, krémes, könnyen lenyelhető, azaz nem kínozza tovább az amúgy is fájó torkot. Gazdag antioxidánsokban, magnéziumban és cinkben. Könnyű vitamindússá tenni, ehhez elég megpakolni friss gyümölcsökkel.

Forrás: Tips and Tricks

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tuti tipp megfázásra!

Tuti tipp megfázásra!

Ezt idd, ez az egyik legjobb orvosság

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?