Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mennyi salátát kell ennünk, hogy fiatalon tartsuk az agyunkat?

Egy friss tanulmányból kiderült, a zöldségfogyasztás csökkenti a memória romlásának esélyét
2018. január 23.

A zöldségfogyasztásnak rengeteg előnye van, hiszen sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz (fehérjét, vasat, rostot, stb.). Neurology szaklapban nemrég publikált tanulmány rávilágít arra: a rendszeres zöldségfogyasztás az agyunkra is pozitív hatással van.

Napi 1-2 adag leveles zöld elfogyasztása javítja az emlékezőképességet, és az általános kognitív készségeket.

A kutatás során Martha Clare Morris a Rush University Medical Center táplálkozási epidemiológusa és kollégái 960 58 és 99 év közötti alanyt vizsgáltak meg közel 5 év alatt. A résztvevők egy, az étrendjükre vonatkozó kérdőívet töltöttek ki, melyben rákérdeztek arra, milyen gyakorisággal fogyasztanak spenótot, kelkáposztát, salátát.

A csapat további 10 évig figyelte meg az alanyokat, és azt találták, hogy akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak leveles zöldeket, azok agyi képességei a kb. 11 évvel fiatalabbak agyi képességeivel voltak egyenértékűek.

Morris és csapata kutatása csupán megfigyelés volt, így semmi konkrétat nem tudnak arról, hogyan hatnak a leveles zöldek az agyra – csak egyfajta összefüggést állapítottak meg eddig. Továbbá a kísérlet során nem tesztelték a fiatalabb korosztályt, sőt, csupán fehérbőrű alanyokkal dolgoztak. Mindennek ellenére Morris állítja, a napi rendszerességű zöldségfogyasztás egy egyszerű ás hatásos módja lehet a memóriavesztés megelőzésére.

forrás: Prevention

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezt a zöldséget sose mossuk meg

Ezt a zöldséget sose mossuk meg

A gomba megtisztítása nem igényel mosást
A zöldségfogyasztó férfiak vonzóbbak

A zöldségfogyasztó férfiak vonzóbbak

Egy tanulmány szerint legalábbis így van.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?