Cékla, a lila csoda – Unalmas? Dehogy! Készítsük el minél izgalmasabb variációkban!
2020. February 16.A cékla nem csupán színt visz a téli szürkeségbe, hanem finom, egészséges és változatosan elkészíthető zöldség. A-, B- és C-vitaminban, valamint antioxidánsokban egyaránt bővelkedik, ezért megfázás és egyéb felső légúti bakteriális fertőzések megelőzésére is kiváló. 10 tipp következik, hogy mi mindent készíthetünk céklából a „megszokott” recepteken túl.
1. Zöldségfasírt, tócsni és vegetáriánus hamburgerbe zöldségpogácsa is lehet belőle. Főtt vagy sült céklapüré és nyers, lereszelt cékla egyaránt felhasználható.
2. A natúr humuszhoz (csicseriborsóból készült krém) keverhetünk sült vagy főtt céklapürét. Plusz íz, plusz szín.
3. A sült céklapüré alapösszetevője a zöldséggel készült süteményeknek. Brownie-ba vagy más csokis süti tésztájába keverve verhetetlen.
4. A cékla zsenge levelei abszolút fogyaszthatók! Aprítva, nyersen salátának, vagy kevés olívaolajon, fokhagymával megpirítva, majd tojásokkal nyakon öntve, tojáslepénynek/omlettnek elkészítve. Ha salátát készítünk a nyers levelekből, ne feledkezzünk el a karakteres ízű öntetről, dresszingről se!
5. Csipsz is lehet belőle. Szeleteljük hajszál vékonyra, és süssük sütőpapíron, forró sütőben ropogósra.
6. A zöld smoothie-k az egészséges táplálkozás alapjai. De miért csak zöld lehet egy egészségbomba ital? A cékla répával, almával vagy bogyós gyümölcsökkel elkészítve ugyanúgy remek választás, ha smoothie-ról van szó.
7. A gnocchi tésztájában a burgonya egy részét kiválthatjuk sült vagy főtt céklapürével.
8. Pikáns, sós tarte tatin (fordított torta) céklából! Tegyünk alma helyett főtt céklát a tortaforma aljába, ízesítsük sóval, kakukkfűvel. Erre jön a sós tészta. Tálalás előtt fordítsuk ki a formából, hogy a sült cékla kerüljön felülre, és szórjuk meg morzsolt feta sajttal.
9. „Hasábkrumpli” is készíthető céklából. Vágjuk hasábokra, forgassuk össze némi keményítővel, majd sütőben süssük meg.
10. Tortadekoráláshoz édeskés íze és szép színe miatt egyszerűen tökéletes. Pürésített, átpasszírozott céklából egy kevés is elég, hogy megszínezzük a mascarponés-tejszínes tortakrémet.
Forrás: Frisch Gekocht