Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Az élet apró örömei, avagy mi teszi boldoggá a magyarokat?

2020. August 17.

A pszichológia egy viszonylag új irányzata a pozitív pszichológia, amely nevéhez hűen a boldogsághoz és a beteljesüléshez vezető utakat és módszereket kutatja. Általánosan elmondható, hogy a boldogságra és a beteljesülésre is (hosszan) fennmaradó állapotként tekintünk. Mi a helyzet viszont az élet apró örömei terén? A parányi, minket váratlanul meglepő, és ezzel mosolyra fakasztó boldogsággal? Mi okoz nekünk örömet? Ezt a kérdést tette fel az idén 90 éves Medve sajt is a magyar fogyasztóknak. 

 

Az élet apró örömei: első a család!

A kutatás arra volt kíváncsi, hogy mik azok az események, történetek, amik a magyar emberek számára olyan örömforrások, melyekhez nem feltétlenül kell megnyerni a lottó ötöst, ugyanakkor részei lehetnek mindannyiunk életének. Egyszóval: apróságok, amik boldoggá tesznek. A legtöbben, a válaszadók 43%-a az élet apró örömei kapcsán elsőként a családra asszociált és a velük közösen megélt pillanatokra, mint akár egy ebéd vagy egy kirándulás. Ezek mellett kiemelkedő szerep jut az olyan esszenciális örömforrásoknak, mint egy jó nevetés, egy beszélgetés vagy maga a találkozás pillanata. Érdekesség, hogy a mosoly/ölelés kimagaslóan fontos a magyarok számára.

A családon kívül a másik befutó a tágabb ismeretségi kör, azaz a barátok és ismerősök, ám nem mindenki a társas interakciókban leli örömét: a válaszadók 7%-a számára az öröm valamilyen nyereményt jelent. Mások pedig beérik a szép időjárással vagy egy nyiladozó virág látványával.

 

A váratlan örömforrás a legjobb

Ha az élet apró örömei a téma, igenis jobban szeretünk kapni vagy önmagunknak adni. A válaszadók 34%-a azt preferálja, ha mások okoznak neki örömöt, 33%-uk pedig azt, ha külső tényező okozza azt. A meglepetés ereje viszont itt is számottevő: a válaszadók 21%-a a váratlan örömök rajongója. Ha nem számítunk valamire, nincsenek előzetes elvárásaink vagy elképzeléseink az események kimenetelével kapcsolatban, könnyebben éljük meg azokat önmaguk tökéletességében, mint amikor már jó előre álmodozunk róla.

 

Tárgy vagy nem tárgy?

Nem vagyunk anyagiasak, hiszen a kitöltők 62%-a a nem megfogható élményeket részesíti előnyben, és 58% kifejezetten vágyik rá, hogy mások is a részesei legyenek örömüknek. Sokunknak egy ritka növény virágzása, vagy éppen egy jól sikerült családi ebéd az örömforrás, ami akkora örömet jelent, mint a legdrágább ékszer vagy egyéb értékes ajándék. Azt is tudjuk, hogy nyerni mindenki szeret, de a nyerés ténye önmagában sokkal fontosabb, mint a tárgyiasult nyeremény értéke.

Míg a nők a nem megfogható elemeket, a családot, az érzelmi központra ható eseményeket állítják a fókuszba, addig a férfiaknál gyakoribbak az önállóan megélt örömök, a maguknak okozott élmények és a megfogható elemek, mint például a tárgyi nyeremények. 

 

Minden életszakaszban másra vágyunk

Amíg húszas éveinkben a főszerep a barátoké, a másokra gyakorolt hatásunké és az együtt megélt váratlan élményeké, addig idősebb korunkban már a család és az otthon történő események a fontosak. A húszas éveinkben építjük fel identitásunkat, ilyenkor ismerjük meg önmagukat, melyhez elemi szükséglet a társas interakció. Ahogy viszont egyre idősödünk, igyekszünk kiépíteni a saját érzelmi biztonságot nyújtó közegünket. Ennél fogva az örömeink is jobban koncentrálnak azokra.

Tanulság: az apró kedvességek, a szeretet legapróbb megnyilvánulásai és hasonló örömforrások megédesítik a mindennapjainkat. Ügyeljünk rá, hogy minél gyakrabban legyen benne részünk, és hogy másoknak is juttassunk belőle!

 

Forrás: Drive Me Baby 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ez a 9 dolog közös a boldog emberekben

Ez a 9 dolog közös a boldog emberekben

Szakemberek szerint ezek a leginkább boldogság-előmozdító magatartás formák

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!