Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Este összekevered, aztán reggel már kanalazhatod is, ez az egyéjszakás zabkása

2019. június 4.

Overnight Oats, azaz egyéjszakás zabkása. Ez az a trend, amely annyi lelkes rajongót gyűjtött magának, hogy mára az egyik legismertebb reggelivé vált a tudatosan táplálkozók körében. De mit is jelent pontosan? A recept roppant egyszerű: este összeállítjuk, egy éjszakát pihen a hűtőszekrényben, reggel pedig ott vár ránk a finom zabkásánk.

 

Reggeli rekord gyorsan

Ilyen gyorsan még sosem készült el a reggeli: csak kivesszük a hűtőből, adunk hozzá egy kis gyümölcsöt, megszórjuk kókuszreszelékkel, vagy amit csak kívánunk, és már fogyaszthatjuk is. A titok abban rejlik, hogy a zab nemes egyszerűséggel „elkészíti magát” addig, amíg mi alszunk. Jól hangzik, ugye? Eláruljuk, hogyan működik.

 

Elkészítés

A zabot klasszikus vagy laktózmentes tejbe, esetleg növényi tejbe (mandula-, kókusz-, szója- vagy rizstej) áztatjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. A keverési arány egy a kettőhöz, tehát 50 g zabhoz 100 ml átlagos sűrűségű tej szükséges. Érdemes kísérletezni, aki a szilárdabb vagy jóval krémesebb, hígabb állagú zabkását szereti, annak függvényében csökkentheti vagy növelheti a hozzáadott folyadék mennyiségét. Vizet vagy joghurtot is használhatunk tej helyett, és a magokat vagy a kakaót szintén hozzáadhatjuk már este.

Tegyük lefedhető tálkába, edénybe, alaposan keverjük össze, zárjuk le, aztán egyszerűen rakjuk a hűtőbe. Az éjszaka során a zab megszívja magát, és reggelre készen is van. Ha túl szilárd lett, fogyasztás előtt nyugodtan keverhetünk hozzá még egy kevés folyadékot. Sportolóknak – akik extra fehérjét szeretnének a kásájukba – hasznos tipp, hogy adhatnak hozzá túrót, fehérjeport is. Ha meleg reggelire vágyunk, be is dobhatjuk a mikróba. Ne mikrózzuk viszont, ha joghurttal készítettük, az ugyanis csomós lesz a melegítés hatására.

 

Édesen vagy gyümölcsösen – további hozzávalók

A zabkásához jól passzolnak a különböző olajos magok és a méz, ha variálni szeretnénk az ízeket. Ezeket este adjuk hozzá, de ha elfelejtettük, reggel belekeverve is tökéletes lesz az eredmény. A gyümölcsöket frissen szórjuk a kásánkra!

 

Milyen zabból a legjobb?

Aki a szilárdabb, rágósabb állagot kedveli, válassza a nagy szemű zabpelyhet, az apró szeműből puhább, krémesebb lesz a végeredmény.

 

Milyen edényben készítsük?

Az Instagramos fotókat elnézve láthatjuk, hogy sokan befőttes üvegben készítik el a kásájukat. Valóban jól mutat, sőt praktikus is, de nem kötelező azt használnunk. Végső esetben egy sima müzlis tál is megteszi, aminek lefedjük a tetejét.

 

Finom és egészséges

A zab az egyik legegészségesebb dolog, amit csak ehetünk reggelire. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, segíti az emésztést, és olyan fehérjéket tartalmaz, amelyeket a szervezetünk különösen könnyen fel tud dolgozni. Még a zsírtartalma is előnyös, hiszen főleg telítetlen zsírokból áll.

 

Forrás: DasKochrezept

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezért olyan népszerű a zab

Ezért olyan népszerű a zab

Hatalmas népszerűségnek örvend, minimum 7 okunk van rá, hogy ezt együk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?