Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Így óvjuk meg kenyerünket a penésztől

2020. január 21.

A penész ártalmas a szervezetnek, tudjuk ezt jól. Épp ezért legyünk körültekintőek a kenyérfélékkel és a péksüteményekkel, ha kicsit is penészesek, már nem alkalmasak a fogyasztásra.   

 

Mikor penészedik meg a kenyér? 

A penész napsütötte, párás és meleg környezetben érzi jól magát, itt képesek ugyanis spórái a gyors szaporodásra. Ha tudjuk, hogy 1-2 napon belül nem fogyasztjuk el a kenyerünket, ne közvetlen napfényen vagy a konyhapulton tartsuk, hanem száraz, hűvös helyen. 

A penész általában 5-6 nap után jelenik meg a bolti kenyereken. Legyünk még óvatosabbak a kézműves és házi kenyerekkel! Pont azért, mert egészségesebbek, mint az adalékanyagokkal telezsúfolt nagyipari verziók, hamarabb meg is penészedhetnek. Hogy miért? Mert nem tartalmaznak tartósítószereket. 

 

Hogyan óvhatjuk meg kenyerünket a penésztől? 

Ha tehetjük, kerüljük a szeletelt kenyeret, főleg akkor, ha több napra vásárolunk. A szeletek nagyobb felületen érintkeznek a levegővel, ezáltal jobban ki vannak téve a penészgombák elszaporodásának. Tároljuk hűvös, sötét helyen egy kenyértartó dobozban, vagy ha úgy jobban tetszik, alaposan bebugyolálva a hűtőbe is betehetjük. Jó szolgálatot tehet a zárható zacskó, így a spóráknak nem lesz helye szabadon mozogni és szaporodni. Végső soron le is fagyaszthatjuk, akár napi-kétnapi adagokra kiporciózva. 

 

Forrás: Reader’s Digest 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.