Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Így óvjuk meg kenyerünket a penésztől

2020. January 21.

A penész ártalmas a szervezetnek, tudjuk ezt jól. Épp ezért legyünk körültekintőek a kenyérfélékkel és a péksüteményekkel, ha kicsit is penészesek, már nem alkalmasak a fogyasztásra.   

 

Mikor penészedik meg a kenyér? 

A penész napsütötte, párás és meleg környezetben érzi jól magát, itt képesek ugyanis spórái a gyors szaporodásra. Ha tudjuk, hogy 1-2 napon belül nem fogyasztjuk el a kenyerünket, ne közvetlen napfényen vagy a konyhapulton tartsuk, hanem száraz, hűvös helyen. 

A penész általában 5-6 nap után jelenik meg a bolti kenyereken. Legyünk még óvatosabbak a kézműves és házi kenyerekkel! Pont azért, mert egészségesebbek, mint az adalékanyagokkal telezsúfolt nagyipari verziók, hamarabb meg is penészedhetnek. Hogy miért? Mert nem tartalmaznak tartósítószereket. 

 

Hogyan óvhatjuk meg kenyerünket a penésztől? 

Ha tehetjük, kerüljük a szeletelt kenyeret, főleg akkor, ha több napra vásárolunk. A szeletek nagyobb felületen érintkeznek a levegővel, ezáltal jobban ki vannak téve a penészgombák elszaporodásának. Tároljuk hűvös, sötét helyen egy kenyértartó dobozban, vagy ha úgy jobban tetszik, alaposan bebugyolálva a hűtőbe is betehetjük. Jó szolgálatot tehet a zárható zacskó, így a spóráknak nem lesz helye szabadon mozogni és szaporodni. Végső soron le is fagyaszthatjuk, akár napi-kétnapi adagokra kiporciózva. 

 

Forrás: Reader’s Digest 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!