Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A péksüti két élete – vegyünk belőle többet, szikkadt kenyérféléből is készíthetünk finomat!

2019. május 9.

Ezúttal nem a véletlenül megmaradt péksütemények megmentéséhez adunk ötleteket, hanem egyenesen arra biztatunk benneteket, hogy spóroljatok a bevásárlásra szánt időn. Vegyetek többet a kedvenc bageletekből vagy éppen kalácsotokból, első nap fogyasszátok frissen, aztán pedig varázsoljatok belőle valami egyszerűen nagyszerű finomságot!

 

Zsemle – töltsük meg!

Az egyik legjobb, amit a szikkadt zsemlékkel tehetünk, ha megtöltjük őket, majd sütőben jól átforrósítjuk. Ha édesre vágyunk, a félbevágott zsemléket áztassuk egy pillanatra vaníliás-cukros tejbe, majd töltsük meg édes, vaníliás-mazsolás, tejföllel lazított túrókrémmel. Aki inkább a sós zsemle mellett tenné le a voksát, választhat főtt tojásból és apróra vágott kolbászból kikevert tejfölös-mustáros tölteléket vagy akár maradék tésztaragut is. A zsemle kivájt belsejét nyugodtan hozzákeverhetjük a töltelékhez, így semmi sem vész kárba.

 

Kifli, kakaós csiga, túrós batyu – jöhet egy felfújt?

A szikkadt kiflit karikázzuk fel (a csigát és a batyut vágjuk kis kockákra), és terítsük szét egy kivajazott tepsiben. Keverjünk ki tejet tojással, cukorral, vaníliás cukorral (1,5 dl tejhez számoljunk 1 tojást), majd jól locsoljuk meg a péksüteményt. Dobálhatunk rá almát, áfonyát, epret, aszalt gyümölcsöket, majd mehet is az egész a sütőbe addig, amíg a tejes-tojásos elegy megszilárdul. Melegen a legfinomabb!

 

Bagel – sült tojás

Szinte kínálja magát a lehetőség: a bagel közepén lévő lyukat béleljük ki egy szelet vékony baconcsíkkal, majd üssünk bele egy tojást. Sózzuk, borsozzuk meg, és forró sütőben süssük addig, amíg a tojásfehérje megszilárdul.

 

Kalács – ebből igazi a french toast!

Nincs is jobb, mint french toasttal indítani a napot egy ráérősebb reggelen. Kb. 1,5 dl tejet vagy tejszínt keverjünk ki 1 tojással, kevés cukorral, mézzel vagy vaníliával. Mártsuk meg benne a kalácsszeleteket, majd serpenyőben, kevés olvasztott vajon süssük aranysárgára mindkét oldalukat.

 

Croissant – turbózzuk fel!

Vágjuk ketté, töltsük meg párolt gombával, bébispenóttal – vagy egyszerűen jóféle sonkával és sajttal –, a tetejét kenjük meg egy kevés tejjel, és forrósítsuk át sütőben.

 

Toastkenyér – ropogós feltét

A kisebb-nagyobb kockákra vágott, megpirított kenyér a legegyszerűbb levest is feldobja. Vagy rakott, tepsis ételek tetejét is megszórhatjuk velük a sütés utolsó pár percében, egy kis ropogós tető sosem árt.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kenyérteszt: a kovászos vagy a fehér az egészségesebb?

Kenyérteszt: a kovászos vagy a fehér az egészségesebb?

Egy tudományos kísérlet most megmutatta
9 házi péksüti reggelire

9 házi péksüti reggelire

Csigák, batyuk, pogik, kiflik. És még sorolhatnánk. A pékségek pultjaiban sorakozó finomságokat házilag is könnyedén el tudjuk készíteni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.