Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Kenyérre velük! Vaj, túró, zöldségek vagy éppen lencse? Bármelyik is van otthon, szuper kencéket készíthetünk belőlük

2020. február 5.

Elfogyott a szendvicsfeltét, pedig kéne reggelire vagy tízórait csomagolni? Pánikra semmi ok, és a boltba sem kell feltétlenül elrohanni. Elég otthon körülnézni, és ha nem teljesen üres a hűtő vagy a kamra, jó eséllyel fogunk találni pár remek kence alapanyagot. 

 

Túró 

A jó öreg körözött mindig kihúz a pácból: csupán túró, tejföl, fűszerpaprika és só kell az alapverzióhoz. Persze variálhatjuk is, például a túró, tejföl, felkarikázott fekete olajbogyó és bazsalikom négyese mediterrán hangulatot csempészhet a szendvicsünkbe. Ha aszalt paradicsomunk is akad, bátran daraboljunk bele!

 

Vaj 

Ha van a hűtőben vaj, már nyert ügyünk van. Viszont ha több ízre vágyunk, ideje felturbózni! A puha vajat habosítsuk fel, majd ízlés szerint keverjünk hozzá sót, reszelt fokhagymát, reszelt biocitromhéjat, (füstölt) fűszerpaprikát, felcsíkozott bazsalikomot vagy akár korianderzöldet. Színes borsot, friss, aprított kaprot vagy újhagymát is tehetünk bele. Halmozzuk alufóliára, a végeket összefogva-összecsavarva formázzuk hengerré, és tegyük a mélyhűtőbe megdermedni. Kész is a finom fűszervajunk! 

 

Tojás 

A „retro” tojáskrém sosem fog kimenni a divatból! Főtt tojás, fűszerek, mustár és kevés tejföl lazítani, ennyi az egész. Aki szereti – és belefér némi plusz kalória –, majonézt is tehet bele. Ha különlegesebbre vágyunk, kevés curry fűszer az ízét és a színét is feldobja. 

 

Konzerv bab, lencse és csicseriborsó 

Gyors megoldás hüvelyesekből kencét készíteni. Jó választás a bab és a lencse, ezeket bárhol beszerezhetjük üveges vagy konzerv formában. Szűrjük le, majd törjük össze késes aprítóban sóval, borssal, dinsztelt vöröshagymával vagy fokhagymával. És ne feledkezzünk el a csicseriborsóról se, a belőle készült humusz tökéletes szendvicskrém. A vöröslencse pedig gyorsan megfő, ezért akár száraz lencséből is gyorsan összedobhatunk egy finom kencét. 

 

Zöldségek 

Ha konzervünk épp nincs otthon, de találunk a hűtőben mondjuk némi brokkolit, céklát vagy sütőtököt, azokból is készíthetünk szendvicskrémet. A brokkolit főzzük meg enyhén sós vízben, a céklát és a sütőtököt sütni érdemes. Ezután pépesítsük, krémesítsük némi vajjal vagy krémsajttal, majd fűszerezzük kedvünkre. 

 

Olajos magvak 

Tökmagból vagy dióból is lehet szendvicskrém. Forró, száraz serpenyőben pirítsuk meg a magokat, majd daráljuk le. Lehet teljesen sima vagy kissé darabos is, ahogy szeretnénk. Keverjük krémesre kevés olívaolajjal – vagy tökmag esetén tökmagolajjal –, végül fűszerezzük. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Bolti vagy házi? - Az 5 legfinomabb, otthon is elkészíthető kence

Bolti vagy házi? - Az 5 legfinomabb, otthon is elkészíthető kence

Uzsonnára, tízóraira vagy vendégváró falatkáknak az egyik legjobb megoldás a kence. Lehet boltban is kapni, és egyszerűbb is, de ha otthon készítjük garantáltan más az íze. Így vagy úgy.
20+1 szendvicsreceptünk

20+1 szendvicsreceptünk

A Patty Melt szendvics világnapja alkalmából mutatjuk 21 kedvenc szendvicsünket

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?