Kenyérre velük! Vaj, túró, zöldségek vagy éppen lencse? Bármelyik is van otthon, szuper kencéket készíthetünk belőlük
2020. February 5.Elfogyott a szendvicsfeltét, pedig kéne reggelire vagy tízórait csomagolni? Pánikra semmi ok, és a boltba sem kell feltétlenül elrohanni. Elég otthon körülnézni, és ha nem teljesen üres a hűtő vagy a kamra, jó eséllyel fogunk találni pár remek kence alapanyagot.
Túró
A jó öreg körözött mindig kihúz a pácból: csupán túró, tejföl, fűszerpaprika és só kell az alapverzióhoz. Persze variálhatjuk is, például a túró, tejföl, felkarikázott fekete olajbogyó és bazsalikom négyese mediterrán hangulatot csempészhet a szendvicsünkbe. Ha aszalt paradicsomunk is akad, bátran daraboljunk bele!
Vaj
Ha van a hűtőben vaj, már nyert ügyünk van. Viszont ha több ízre vágyunk, ideje felturbózni! A puha vajat habosítsuk fel, majd ízlés szerint keverjünk hozzá sót, reszelt fokhagymát, reszelt biocitromhéjat, (füstölt) fűszerpaprikát, felcsíkozott bazsalikomot vagy akár korianderzöldet. Színes borsot, friss, aprított kaprot vagy újhagymát is tehetünk bele. Halmozzuk alufóliára, a végeket összefogva-összecsavarva formázzuk hengerré, és tegyük a mélyhűtőbe megdermedni. Kész is a finom fűszervajunk!
Tojás
A „retro” tojáskrém sosem fog kimenni a divatból! Főtt tojás, fűszerek, mustár és kevés tejföl lazítani, ennyi az egész. Aki szereti – és belefér némi plusz kalória –, majonézt is tehet bele. Ha különlegesebbre vágyunk, kevés curry fűszer az ízét és a színét is feldobja.
Konzerv bab, lencse és csicseriborsó
Gyors megoldás hüvelyesekből kencét készíteni. Jó választás a bab és a lencse, ezeket bárhol beszerezhetjük üveges vagy konzerv formában. Szűrjük le, majd törjük össze késes aprítóban sóval, borssal, dinsztelt vöröshagymával vagy fokhagymával. És ne feledkezzünk el a csicseriborsóról se, a belőle készült humusz tökéletes szendvicskrém. A vöröslencse pedig gyorsan megfő, ezért akár száraz lencséből is gyorsan összedobhatunk egy finom kencét.
Zöldségek
Ha konzervünk épp nincs otthon, de találunk a hűtőben mondjuk némi brokkolit, céklát vagy sütőtököt, azokból is készíthetünk szendvicskrémet. A brokkolit főzzük meg enyhén sós vízben, a céklát és a sütőtököt sütni érdemes. Ezután pépesítsük, krémesítsük némi vajjal vagy krémsajttal, majd fűszerezzük kedvünkre.
Olajos magvak
Tökmagból vagy dióból is lehet szendvicskrém. Forró, száraz serpenyőben pirítsuk meg a magokat, majd daráljuk le. Lehet teljesen sima vagy kissé darabos is, ahogy szeretnénk. Keverjük krémesre kevés olívaolajjal – vagy tökmag esetén tökmagolajjal –, végül fűszerezzük.