Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezzel az 5 szuper tippel nem lesz gond a (karácsonyi) sütik díszítése

2020. December 8.

Karácsonykor talán még azok is szívesen nekiállnak süteményeket díszíteni, akiket egyébként rá sem lehet venni az év többi időszakában hasonló tevékenységre. De mi a helyzet, ha a kedv ugyan megvan, de nem érezzük magunkat túl gyakorlottnak, netán türelmesnek? Vagy egyszerűen nem szeretnénk „csak” a díszítéssel órákat tölteni a konyhában? Ilyenkor jöhet jól az alábbi 5 tipp valamelyike. 

 

Habzsák – kivágott véggel

Praktikus egyszer használatos fajtát vásárolni, így ha végeztünk, az elmosására sem lesz gondunk. Kapható olyan, amelynek kivágott a vége, akkor válasszuk, ha a krémes vagy tejszínhabos díszítést valamilyen csőből szeretnénk kinyomni. A legtöbb habzsák csomaghoz pár fejet is mellékelnek. A csillagcsővel nem lehet mellélőni, csodás csíkokat, rácsokat, rózsákat nyomhatunk belőle a süti tetejére. 

 

Habzsák – vágás nélkül 

Ez a zsáktípus abban az esetben a leghasznosabb, ha például mézeskalácsot szeretnénk írókázni. Ehhez ugyanis – a beletöltött krém, máz stb. sűrűségétől függően – ici-pici lyuk szükséges. Akkor lesz tökéletes a minta, ha a lyuk mérete is tökéletes: töltsük a krémet vagy mázat a habzsákba, majd először vágjunk le egy milliméternyit a végéből. Egy vágódeszkán nyomjunk „próbát”, ha kell, növeljük a lyuk méretét egy további nyisszantással. 

 

Habkártya 

A habkártya négy éle más és más mintázásra ad lehetőséget. Csak húzzuk végig a krémen, akár a torta oldalán vagy a tetején, és kész is a szabályos minta. A sima él segítségével a „göröngyös” krémet elsimíthatjuk, illetve le is szedhetjük a felesleget. 

 

Sablonok szóráshoz 

Egyszerűbb mintákat akár mi is kivághatunk keményebb papírból, de a műanyagból vagy fémből készült verziókat meg is vásárolhatjuk számtalan jó kis motívummal. Egyszerűen helyezzük például a torta tetejére, szitából egyenletesen szórjuk meg porcukorral, fahéjas cukorral vagy kakaóporral, majd óvatosan távolítsuk el a sablont. 

 

Cukorgyöngy, szórócukor

Az igazán megúszós megoldás! Megúszós, az tény, de amennyire egyszerű használni, annyira mutatós lesz a végeredmény. A szivárvány összes színében kapható, karácsonykor válasszunk aranyat, ezüstöt vagy fehéret, ha passzol, jöhet a piros és a zöld. Ne csak a színekkel játsszunk, hanem a méretekkel is: apró és egészen nagy méretekben egyaránt kaphatók a gyöngyök, azonos szín különböző méretekkel kombinálva különlegesen szép eredményt ad. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Karácsonyi menük a világ minden tájáról

Karácsonyi menük a világ minden tájáról

Gyorskaja vagy 7 fogásos menü? Mindkettőre van példa! 2. rész.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!