Álljunk neki időben – két gasztroajándékot mutatunk karácsonyra
2020. December 7.Mint az év többi részét, idén a karácsonyt is teljesen másképp fogjuk megélni. Ez persze nem jelenti azt, hogy feltétlenül „rosszabb” lesz az ünnep, sőt! Tegyük igazán különlegessé ezt az egyébként is rendhagyó karácsonyt, például házi készítésű gasztroajándékokkal.
Mézeskalácslikőr
Hozzávalók:
20 dkg méz
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
0,7 l vodka
Méz, fűszerek, vodka. Ebben a sorrendben keverjük össze egy üvegben, és lefedve tegyük a kamrába pihenni legalább 3 hétre. 4-5 naponta ne felejtsük el felrázni!
Karácsonyi granola
Hozzávalók:
300 g zabpehely
100 g dió durvára felaprítva
50 g mandula durvára felaprítva
50 g tökmag
¼ kávéskanál só
2 kávéskanál őrölt fahéj
¼ kávéskanál őrölt szerecsendió
¼ kávéskanál őrölt gyömbér
¼ kávéskanál őrölt szegfűbors
4-5 evőkanál juharszirup
1 evőkanál vörösáfonyaszirup (elhagyható)
100 g vörösáfonya
100 g magas kakaótartalmú étcsoki durvára felaprítva
1 narancs lereszelt héja
Ha szeretnénk kimondottan jó minőségű alapanyagokból összeállítani ezt az ajándékot, akkor érdemes ellátogatni a Mixit oldalára, ahol mindegyik hozzávaló beszerezhető, így utazni sem kell értük.
Öntsük egy nagy tálba a magokat és a zabpelyhet, szórjuk meg a fűszerekkel, és locsoljuk meg a szirupokkal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt pirítsuk meg, közben félidőben keverjük át, hogy egyenletesen süljenek. Ha megpirult a granola, forgassuk bele a felaprított vörösáfonyát és étcsokit, illetve a narancs lereszelt héját. Ezután hagyjuk pihenni egy éjszakát, és másnap már csomagolhatjuk is.