Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Luca-nap a nagyvilágban

2020. December 13.

Magyarország szinte egyedülálló a Luca-nap ünneplésével és a hozzá köthető népszokások sorával. De csak szinte! Az olasz és a skandináv kultúrkörben majdnem ugyanennyire hangsúlyosan jelenik meg az ünnep, lássuk, miként emlékeznek meg arrafelé december 13-ról! 

 

Olaszországban 1337 óta ünneplik Szent Luca napját, ő egyben a szicíliai Siracusa városának védőszentje is. Ebben a városban született 283-ban, majd itt is halt mártírhalált 304-ben. Az ünnepet december 13-án tartják, a szent halálának évfordulóján. A Gergely-naptár és a Julianus-naptár közötti különbségekből fakadóan – utóbbi alapján – december 13-a volt a téli napforduló napja, így a Luca-napi ünnepségeket sokáig összekötötték azokkal a napfordulós ünnepségekkel, melyek a fény diadalát hirdették a sötétség felett. Ezt erősítette, hogy maga a Lucia név is fényt jelent, és Szent Luca többek között a vakok védőszentje. 

 

Az olasz tartományok közül az északiak, valamint Szicília tartják ezt az ünnepet, és érdekes módon nagyon hasonlít a Mikuláshoz. Szent Luca egy szamárral és Castaldóval, a kísérőjével érkezik, és a jó gyerekeknek ajándékot hoz december 12-ről 13-ra virradó éjszakán. A gyerekek Lucának kávét, a szamárnak lisztet, Castaldónak pedig kenyeret készítenek ki. Nem figyelhetik ki, ahogy Luca meghozza az ajándékokat, akkor ugyanis hamut szórna a szemükbe – átmenetileg megvakítva őket. Ennek a furcsa hagyománynak az eredete valószínűleg egy súlyos szemfertőzéses járvány volt a 14. századi Veronában. 

Siracusa városa egész hetes ünnepségsorozattal, tűzijátékkal és két körmenettel tiszteleg a védőszentjük előtt, ezalatt a város lakói nem esznek kenyeret és tésztát. Fogyasztanak viszont egy cuccia nevű ételt, így emlékezve a legendára, mely szerint Luca megmentette a várost egy éhínség alatt. Az éhező lakosság tanácsára a főtt és olívaolajjal meglocsolt búzát ette meg, ez lett a cuccia. A mai verziója édes, borral vagy mézzel készítik. 

 

A skandináv országokban valamennyi város kiválasztja magának az év Szent Lucáját. Ő vezeti a körmenetet, ifjú, fehér ruhába öltözött lányok követik kivilágított adventi koszorúval a fejükön, illetve fiatal fiúk pizsama jellegű ruhába öltözve, énekelve. Ez az ünnep Skandináviában a karácsonyi időszak kezdete. A családok otthon kávéval és süteményekkel ünnepelnek, ekkor készítik el a klasszikus sáfrányos sütit, a lussekattert (Luca cicája), valamint gyömbéres kekszet is szoktak sütni. 

 

Források: britannica.com és SlowItaly

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!