Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan ehetünk karácsonykor tudatosan?

2020. december 23.

Közeleg a karácsony, és már most azon töprengsz, hogy mennyi mindent fogsz „összeenni” egy-egy ünnepi délután? A közérzeted egyik kulcsa a tudatos étkezés lehet. Hoztunk néhány tippet, amelyekkel megelőzheted a karácsonyi „degeszre evés” érzetét.

 

Ebben az időszakban az óriásplakátok, a sütős-főzős videók, receptek és persze a nagymamák még intenzívebben próbálnak meggyőzni arról, hogy „egyél, egyél, egyél”. Fontos azonban, hogy kitapasztaljuk, milyen hatással vannak szervezetünkre bizonyos ételek vagy akár étkezési szokások. Az egyértelmű, hogy amennyiben folyton engednénk a plakátok vagy a nagymamák nyomásának, már karácsony előtt „gurulnánk”. De hogyan csináljuk másképp?

Kitapasztalni saját emésztésünk normális és nem normális működését nem egyszerű. A komolyabb dilemmákkal mindenképpen szakértőt keressünk meg, de a kevésbé súlyos kellemetlenségeket megelőzhetjük csupán azzal is, hogy figyeljük a közérzetünket. Vannak például, akik felfújódnak, ha hirtelen és gyorsan étkeznek. Másoknak „szúrni” kezd a hasuk, ha meleg ételre valami hideget fogyasztanak – vagy fordítva. És persze mindezt konkrét ételek vagy italok is előidézhetik. 

 

Íme néhány tipp, amit nemcsak karácsonykor, hanem az év többi napján is megfogadhatsz, az emésztésed hálás lesz érte.

Nem muszáj reggel, délben és este húst fogyasztanunk. Apró lépésekben kipróbálhatunk vegetáriánus ételeket, hogy könnyítsünk az emésztésünkön. Amíg a nehéz vacsorák után az alvás is sokszor nehezebben megy, egy jó meleg zöldségkrémleves nem terheli az emésztést és a tápértéke is teljes. A vacsorák mellett ugyanilyen fontos a reggeli étkezések tudatossága. Egy gondosan kiválasztott müzli vagy kása igazi ajándék lehet a szervezeted számára. A Mixit oldalán például te magad állíthatod össze a számodra ideális müzlit, így megteheted, hogy tényleg csak olyan alapanyagokat válassz, amelyek a közérzetednek is jót tesznek. Próbáld ki például, hogy kemencében sült mézes granolához hozzáadsz egy kis liofilizált gránátalmát, összekevered kesudióval, és végül megszórod étcsokoládés áfonyával.

Karácsonykor nemcsak a főfogások, hanem a nassolnivalók is középpontba kerülnek. Nehéz megállni, hogy a családi társasjáték parti közben ne egyél még egy „utolsó” szaloncukrot vagy szelet zserbót. Gondolkoztál már azon, hogy nem is kísérted magad ezekkel? Könnyítsd meg a helyzeted, és szaloncukor helyett tegyél ki magvakat: a mandula, kesudió, pisztácia, napraforgómag, tökmag, mogyoró és dió egyaránt szuper választás. Ugyanígy kerülhetnek a tálkákba liofilizált vagy aszalt gyümölcsök is csemegének.

A tudatos táplálkozás felé vezető út első lépéseit már megtetted, ha a fentiek legalább egyikét kipróbáltad. Érdemes belevágni, hiszen napjaid kiegyensúlyozottabbak lesznek, te magad pedig egyre jobban érezheted magad a bőrödben.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Karácsony újrasütve – egészséges és mértékletes a két kulcsszó

Karácsony újrasütve – egészséges és mértékletes a két kulcsszó

A fitt karácsony egészséges receptekkel kezdődik, és a mértékletesség teszi teljessé

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!