Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mindent tudsz a tilápiáról?

2021. November 25.

Nyakunkon a december a karácsonnyal, ilyenkor szinte minden magyar család asztalára kerül valamilyen halétel. Megvan már a menü terve? Vagy még gondolkozol, hogy milyen halat készíts? Nézzünk kicsit utána a tilápiának, ennek a kedvelt és nem túl drága halfélének! 

Fehér húsú tengeri hal magas fehérje- és telítetlen zsírtartalommal, illetve nagyon kevés telített zsírral. Higannyal – sok más tengeri halhoz képest – szerencsére nem olyan nagy mértékben szennyezett, így kimondottan egészséges választás alacsonyabb ára ellenére is.

 

Kapcsolódik: Tudtad? Nem minden zsír rossz! 

 

A világ számos pontján halásszák Perutól Tajvanig, de a bolti halak zöme halgazdaságokban nevelkedett. Ezek esetén erősen befolyásolja a minőséget, hogy milyen eleséggel etették. A hal eredetileg a Földközi-tenger térségében honos, ezért régebben a mediterrán és afrikai országokban volt elterjedt fogyasztása, de mint feljebb írtuk, manapság mindenfelé találkozhatunk vele.

Egészségügyi szempontból kiemelhető omega-3 zsírsavtartalma, de emellett sok D- és B-12-vitamint is tartalmaz. Előbbi az immunrendszerünket erősíti, utóbbi pedig a vér- és idegsejtjeink működését. Energiatartalma nagyon alacsony, 100 grammban csak 96 kalóriát találunk. Mérsékelt higanyszennyezettsége miatt fogyasztása terhes és szoptató nőknek is ajánlható.

És hogy milyen az íze? Mint a legtöbb fehér húsú tengeri halnak: nem különösebben markáns. Ezt tekinthetjük negatívumnak vagy éppen lehetőségnek, hiszen a semleges íz rengeteg különféle fűszerrel társítható. 

 

Ez is érdekelhet: 

Omega zsírsavakkal az egészségért. Igen, lehet jó a zsír!

 

Forrás: The Healthy

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tudtad, hogy négy óránál tovább nem ajánlott a latex maszk viselése?

Tudtad, hogy négy óránál tovább nem ajánlott a latex maszk viselése?

Ráadásul olyan gyúlékony anyagról van szó, amit a víz nem olt el!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!