Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Felfoghatatlan mennyiségű karácsonyi hulladék keletkezik, de nem kell így lennie

2020. December 22.

A karácsonyi időszakban a legtöbb országban az ajándékozások, a dekoráció és a megnövekedett számú bevásárlások miatt jelentősen nő a hulladék mennyisége. Az Egyesült Államokban átlagosan 25%-kal, az Egyesült Királyságban pedig 30%-kal termelődik több szemét ebben az időszakban – utóbbiban a becslések szerint az ünnepek után körülbelül 1 milliárd képeslap kerül a kukába. Fontos lenne, hogy csökkentsük a karácsonyi hulladék mennyiségét, de vajon hogyan tegyük ezt meg? Itt a válasz! 

 

Ennyivel emelkedik pár hét alatt a hulladék mennyisége

Kezdjük pár riasztó adattal! Az Egyesült Államokban 25%-kal több szemetet dobnak ki hálaadás és újév között, mint az év bármely más időszakában. Ez pedig 25 millió tonna többlet hulladékot jelent az ország számára. Ha minden amerikai család csak 3 ajándékot csomagolna újrahasznosított anyagba, azzal elegendő papírt takarítana meg 45 000 futballpálya lefedéséhez. Az Egyesült Királyságban termelődő szemét mennyisége is jelentősen, 30%-kal nő a karácsonyi időszakban. Becslések szerint az ünnepek után körülbelül 1 milliárd képeslap kerül a kukába, 83 négyzetkilométer csomagolópapírt dobnak ki vagy égetnek el. Hatmillió kivágott fenyőfa landol a szeméttelepeken. A karácsonyi hulladék mennyisége világszinten felfoghatatlanul sok.

A korlátozások miatt az idei évben az ajándékok beszerzésétől a karácsonyi nagybevásárlásig szinte minden a digitális térben zajlik. Emiatt pedig az általában feleslegesen nagy és legtöbbször nem környezetkímélő csomagolásoknak köszönhetően tovább nő a hulladék mennyisége. Írországban például az online vásárlások során keletkezett csomagolási hulladék mennyisége 2953 tonnával, vagyis 25%-kal nőtt az idei évben. 

 

Környezettudatosabbak vagyunk, de ez még mindig nem elég

Az elmúlt évek edukációjának köszönhetően egyre több környezettudatosságot visznek az emberek a karácsonyi vásárlási szokásaikba. Mutatós, de műanyagban gazdag fényes csomagolópapír és szalag helyett például újrahasznosítottat vesznek, elektronikus képeslapot küldenek szeretteiknek, de a karácsonyi dekoráció is sok családban 100%-ban újrahasznosítható anyagból, például hullámkartonból készül. Sok helyen szelektíven gyűjtik már a szemetet. Ennek ellenére, számos felmérés bizonyítja, hogy az ünnepi szezonban világszerte megnövekszik a hulladék mennyisége. „Azaz azokat a termékeket válasszuk, amelyek fenntartható csomagolásban kerülnek a piacra, rendeléskor pedig, ha van rá lehetőség, környezetkímélő csomagolás mellett döntsünk a kiszállításhoz. A hullámkarton például teljes mértékben környezetbarát és újrahasznosítható” – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetője.

 

A karácsonyi hulladék végezze a szelektív kukában!

Az ajándékcsomagolásoknak, dekoroknak, képeslapoknak, rendelésekkel járó kartondobozoknak és italos üvegeknek köszönhetően tehát megnövekszik a háztartási karácsonyi hulladék, ami miatt fokozott jelentősége van a szelektív hulladékgyűjtésnek is. A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint a hulladék közel ötödét gyűjtötték a lakosok szelektíven. Nagyon fontos, hogy az ünnepi készülődés során se feledkezzünk meg a szelektív hulladékgyűjtésről. Így biztosíthatjuk, hogy az arra alkalmas csomagolások bekerüljenek a körforgásba, az újrahasznosítás után pedig a karácsonyi hulladék visszajusson a fogyasztókhoz az újak gyártása helyett.

 

Forrás: Drive Me Baby 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csökkentsd a hulladékot és spórolj energiát - 13 hasznos ötlet

Csökkentsd a hulladékot és spórolj energiát - 13 hasznos ötlet

Az amerikaiak háromnegyede állítja magáról, hogy aggódik a környezetért, viszont csak minden ötödik ember tesz valamit az ügy érdekében
Karácsony újrasütve – egészséges és mértékletes a két kulcsszó

Karácsony újrasütve – egészséges és mértékletes a két kulcsszó

A fitt karácsony egészséges receptekkel kezdődik, és a mértékletesség teszi teljessé

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!