Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Csökkentsd a hulladékot és spórolj energiát - 13 hasznos ötlet

Az amerikaiak háromnegyede állítja magáról, hogy aggódik a környezetért, viszont csak minden ötödik ember tesz valamit az ügy érdekében
2017. November 1.

A Business Insider összegyűjtött 16 olyan példát a mindennapi életünkből melyekkel nagymértékben hozzájárulunk a hulladéktermeléshez, valamint energiát pazarlunk. Jöjjön 13 ötlet az említett listáról, melyek segítségével csökkenthetjük a háztartásunkban keletkező hulladék mennyiségét és energiát is spórolhatunk:

1. Kapszulás kávé helyett válasszuk a hagyományos őröltet – pénzt és helyet is spórolunk.

2. Vegyünk egy bevásárlótáskát. Ezt célszerű mindig a dolgozós táskákban tartani, így nem hagyjuk otthon és nem kell minden alkalommal műanyag zacskót vennünk. Emellett igyekezzünk úgy vásárolni, hogy kevesebb műanyag szatyrot használjunk (a gyümölcsöket és zöldségeket sem kell mindig bezacskózni).

3. Ami a ruháinkat illeti: amelyiket nem hordjuk, azt adományozzuk vagy adjuk el. A lyukasakat, elhasználtakat foltozzuk vagy javíttassuk meg, vagy használjuk fel másképp (régi farmerből rengeteg minden készíthető, nézz szét a Pinteresten). Igyekezzünk olyan új termékeket vásárolni, melyek környezetbarát módon készültek.

4. Használjunk elektromos borotvát, epilátort, így nem kell többé eldobható változatra költenünk – nemcsak környezetbarát, de költséghatékony is.

5. Szintén egyszeri beruházás egy vizes kulacs. Ezek egyre divatosabbak és a mintáik egyre változatosabbak, sőt, léteznek olyanok is, melyeknek cserélhető a külső borításuk (így mindig más mintájú a palackunk).

6. Bár a papíralapú könyvek illatát, fogását, birtoklását nem könnyű felülmúlni, mégis érdemes venni egy e-bookot. Erre több könyv is ráfér, és egy vakáció során sokkal könnyebb ezt becsúsztatni a táskánkba, mint bepakolni 2-3 könyvet a bőröndbe.

7. Ami a háztartási energiát illeti, jó megoldás egy programozható termosztát, amely segít kordában tartani az energiafogyasztást – a modernebb készülékek még tudatosabbá is tehetik használóikat.

8. Újratölthető elemeket vegyünk, hiszen ezzel a pénztárcánknak és a környezetnek is jót teszünk.

9. A kávéhoz hasonlóan, ne filteres teát vegyünk, hanem teafüvet, így mindig ugyanazt a szűrőt használjuk, melyet csak el kell mosni, nem pedig kidobni.

10. Készítsünk ételtervet: hétvégén írjuk össze, miket főzünk, mi az, ami ezekhez otthon is megtalálható, és mit kell beszereznünk.

11. Cseréljük le a zuhanyfejet víztakarékosra.

12. Az energiatakarékos elosztó zéró energiát használ, ha kikapcsoljuk.

13. Cseréljük le az eldobható szívószálainkat újrahasznosítható, rozsdamentes acélból készült változatokra (itthon is kaphatóak).

forrás: Business Insider

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Háztartási szemétből készült megújuló üzemanyaggal akarja üzemeltetni repülőgépeit a British Airways

Háztartási szemétből készült megújuló üzemanyaggal akarja üzemeltetni repülőgépeit a British Airways

Együttműködésre lépett egy megújuló üzemanyagokat gyártó céggel a British Airways olyan hulladékfeldolgozók tervezésére és létesítésére, amelyek megújuló repülőgép-üzemanyagot állítanak elő háztartási hulladékból

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!