Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mosogatógépbe velük! De ne mindennel! Íme a tiltólistás eszközök

2020. January 10.

Rendkívül hasznos dolog a mosogatógép, de ahhoz, hogy hosszú ideig hű társunk legyen a konyhában, vigyáznunk kell rá. Egyes eszközök nem a gépbe valók, mutatjuk is, melyek ezek. 

 

Konyhai kések 

Az étkezéshez használt kések természetesen berakhatók a gépbe, ám a többi kést inkább kézzel mossuk el. A mosogatógépes tisztítás hatására ugyanis könnyen elveszíthetik élüket, valamint hamarabb kicsorbulhatnak. Ennek részben az az oka, hogy a gépi mosogatószerek jóval agresszívebbek a kézi szereknél, részben pedig igen kevés mosogatógéphez terveznek speciális késtartó betét. Késeink zötykölődni fognak a program futása alatt, odaütődnek egymáshoz és a gép egyéb tartalmához.

 

Kuktafedők 

Apró ételmaradék-morzsák kerülhetnek mosás közben a kukták biztonsági szelepébe, ez pedig akár az eszköz teljes meghibásodásához is vezethet. 

 

Fa konyhai eszközök 

A keverőkanalaknak és a vágódeszkáknak sincs helyük a mosogatógépben, persze csak ha fából készültek. A gép vízhőmérsékletét nem tolerálja jól a fa, megvetemedhet, repedések keletkezhetnek a felszínén és a mélyebb rétegekben egyaránt. A repedések nem csak esztétikai problémát okozhatnak, hanem valóságos baktérium-tenyészet alakulhat ki bennük. 

 

Termoszok és hőtartó poharak 

Szép, praktikus és környezettudatos választás egy ilyen darab, ám a magas vízhőmérséklet ezúttal sem tesz jót. A termoszok külső és belső fala között vákuum található, amely könnyen tönkremehet hő hatására. 

 

Öntöttvas edények és serpenyők 

Viszlát, bevonat! Kedvenc edényeinket simán tönkreteheti a mosogatógép: lejön a tapadásgátló bevonat, ráadásul rozsdásodásnak is indulhatnak az edények. A tapadásgátló bevonatra más anyagokból készült serpenyők esetén is érdemes vigyázni. 

 

Rézből készült eszközök 

A vörösréz könnyen elszíneződhet a mosogatógépben. Igaz, hogy ez csak esztétikai probléma, viszont olyan szépek az ilyen edények, üstök és egyéb konyhai kellékek, hogy érdemes inkább kézzel elöblíteni őket. 

 

Kristály 

A kristály poharak, tálkák az ünnepi asztal ékei. A mosogatógépben viszont megkarcolódhatnak és opálossá válhatnak, ezért mindenképpen kézzel mossuk el ezeket is. 

 

Műanyagok 

A műanyagokból nagy hőmérsékleten egészségkárosító anyagok szabadulhatnak fel. Ha mindenképpen mosogatógépbe tennénk, válasszunk alacsonyabb hőmérsékleten futó programot. 

 

Forrás: mashed 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

10 tárgy, amelyeket meglepő módon a mosogatógépben is tisztíthatunk

10 tárgy, amelyeket meglepő módon a mosogatógépben is tisztíthatunk

A harmadik például nagyon meglepő, de a többi is rácsodálkozós, hiszen ezúttal nem is konyhai eszközökről van szó
A nagy mosogatógép-dilemma

A nagy mosogatógép-dilemma

Avagy hogyan pakoljunk, hogy a lehető leghatékonyabb legyen

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!