Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Így viseljük gondját az öntöttvas serpenyőnek

2020. January 13.

Mitől marad igazán szép egy öntöttvas serpenyő? Egyáltalán nem attól, ha a konyhaszekrényben porosodik, hanem a mindennapi használattól. 

A 21. század konyhatündérei újra felfedezték maguknak nagymamáik kedvenc konyhai eszközét, az öntöttvas serpenyőt. És milyen jól tették! A nagyik pontosan tudták, hogy ennek a serpenyőnek folyamatosan használatban kell lennie, hiszen így marad ugyanolyan, mint újkorában. 

Az olaj gyakori melegítése, felhevítése az öntöttvas serpenyőben épen tartja a bevonatot, használat során erősödik a bevonat, patina képződik rajta. A kellően gyakori használat és megfelelő gondoskodás csodákra képes: serpenyőnk ugyanannyira időtálló lesz, mint a legújabb darabok. Tapadásmentes bevonata használatról használatra csak jobb lesz, ezért érdemes a lehető leggyakrabban előkapni. 

 

Égessük ki! 

Ha gyárilag nem történt meg, ez lesz az első szükséges lépés. Ha tehetjük, végezzük a kertben vagy egyéb (legális) tűzrakó helyen, ha nem, mindenképpen nyissuk ki a konyhaablakot. Az égetés alapvetően arra szolgál, hogy kialakuljon a feljebb említett tapadásmentes bevonat. A teljesen tisztára mosott, szárazra törölt serpenyőben hevítsünk zsiradékot (például kenjük át olajjal – válasszunk magas gyulladáspontú fajtát), terítsük el benne. Ezt követően hevítsük füstölésig, és hagyjuk addig a tűzhelyen, amíg alább nem hagy a füstölés. Várjuk meg, hogy kihűljön a serpenyő, amely ezután már kész is a bevetésre. 

 

Használat 

A vas serpenyőt mindig fokozatosan melegítsük fel. Tapasztaljuk ki: a vas remek hővezető, hamar felmelegszik, ne hevítsük túl! Túlhevítés esetén pillanatok alatt eléghet a benne készülő étel. Amennyiben bejáratott a serpenyőnk, nyugodtan használhatunk a fa mellett fém eszközöket is, nem kell tartani attól, hogy megsérül a felület. 

 

Karbantartás 

A letapadt ételdarabokat könnyedén felszedhetjük úgy, hogy öntünk egy kevés vizet a serpenyőbe, majd megvárjuk, hogy felforrósodjon. A víz „feloldja” a szennyeződéseket. Mosogatószert és egyéb vegyszereket teljesen felesleges használni: tiszta, langyos vízzel öblítsük el, majd hagyjuk megszáradni. Végül öntsünk pár csepp olajat a serpenyőbe, papírtörlővel töröljük át, és már el is tehetjük a következő használatig. 

 

Forrás: Reader’s Digest 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!