Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Így viseljük gondját az öntöttvas serpenyőnek

2020. január 13.

Mitől marad igazán szép egy öntöttvas serpenyő? Egyáltalán nem attól, ha a konyhaszekrényben porosodik, hanem a mindennapi használattól. 

A 21. század konyhatündérei újra felfedezték maguknak nagymamáik kedvenc konyhai eszközét, az öntöttvas serpenyőt. És milyen jól tették! A nagyik pontosan tudták, hogy ennek a serpenyőnek folyamatosan használatban kell lennie, hiszen így marad ugyanolyan, mint újkorában. 

Az olaj gyakori melegítése, felhevítése az öntöttvas serpenyőben épen tartja a bevonatot, használat során erősödik a bevonat, patina képződik rajta. A kellően gyakori használat és megfelelő gondoskodás csodákra képes: serpenyőnk ugyanannyira időtálló lesz, mint a legújabb darabok. Tapadásmentes bevonata használatról használatra csak jobb lesz, ezért érdemes a lehető leggyakrabban előkapni. 

 

Égessük ki! 

Ha gyárilag nem történt meg, ez lesz az első szükséges lépés. Ha tehetjük, végezzük a kertben vagy egyéb (legális) tűzrakó helyen, ha nem, mindenképpen nyissuk ki a konyhaablakot. Az égetés alapvetően arra szolgál, hogy kialakuljon a feljebb említett tapadásmentes bevonat. A teljesen tisztára mosott, szárazra törölt serpenyőben hevítsünk zsiradékot (például kenjük át olajjal – válasszunk magas gyulladáspontú fajtát), terítsük el benne. Ezt követően hevítsük füstölésig, és hagyjuk addig a tűzhelyen, amíg alább nem hagy a füstölés. Várjuk meg, hogy kihűljön a serpenyő, amely ezután már kész is a bevetésre. 

 

Használat 

A vas serpenyőt mindig fokozatosan melegítsük fel. Tapasztaljuk ki: a vas remek hővezető, hamar felmelegszik, ne hevítsük túl! Túlhevítés esetén pillanatok alatt eléghet a benne készülő étel. Amennyiben bejáratott a serpenyőnk, nyugodtan használhatunk a fa mellett fém eszközöket is, nem kell tartani attól, hogy megsérül a felület. 

 

Karbantartás 

A letapadt ételdarabokat könnyedén felszedhetjük úgy, hogy öntünk egy kevés vizet a serpenyőbe, majd megvárjuk, hogy felforrósodjon. A víz „feloldja” a szennyeződéseket. Mosogatószert és egyéb vegyszereket teljesen felesleges használni: tiszta, langyos vízzel öblítsük el, majd hagyjuk megszáradni. Végül öntsünk pár csepp olajat a serpenyőbe, papírtörlővel töröljük át, és már el is tehetjük a következő használatig. 

 

Forrás: Reader’s Digest 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hogy kerül a kerámia a késre, pláne a serpenyőre?

Hogy kerül a kerámia a késre, pláne a serpenyőre?

Jól felszerelt konyha nincsen jó kések és megfelelő edények nélkül. Most azt vesszük sorba, hogy miből is lehet a lábos, és mire érdemes figyelni a választáskor. Bevonatok csatája.
Milyen legyen a serpenyő: forró vagy hideg?

Milyen legyen a serpenyő: forró vagy hideg?

Sok múlik, azon, hogy milyen hőmérsékleten sütünk. De ki gondolná, hogy néhány fogás esetében szinte elengedhetetlen a sütést hideg serpenyőben kezdeni? És milyen esetben kell fölhevíteni? Eligazítás jön.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!