Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

6 kamrában tartott élelmiszertípus, amelyből mindig jó, ha van otthon

2020. January 12.

4 részes sorozatunkban számba vesszük azt a 6 dolgot, aminek szerintünk mindig kell(ene) lennie a hűtőben, a kamrában, illetve eszközként a konyhában. Majd végül a 6 legfeleslegesebbel fejezzük be. Nektek is hasonlók a legfontosabbak? Vagy éppen teljesen más „pakkot” állítanátok össze? Vitára semmi ok, listánk erősen szubjektív, gondolatindítónak, ötletadónak szánjuk! Előző részünkben a hűtőben kutakodtunk, most pedig jöjjön a kamra mustrája! 

 

1. Hüvelyesek: egy zacskó bab, lencse, sárgaborsó vagy vöröslencse 

Ha semmi ötletünk sincs, hogy mit főzzünk másnap ebédre, egy laktató, hüvelyesekből készült főzelék vagy sűrű leves mindig jó választás. Nincs idő áztatni? Akkor viszont a vöröslencse oldja meg a problémát, hiszen nem szükséges beáztatni, így gyorsan finom ételt varázsolhatunk az asztalra. 

 

2. Pár tasak szárított élesztő 

Liszt, víz, só és olívaolaj. Ennyi kell egy jó házi pizzatésztához, no meg persze némi élesztő. Ha nem tervezett a sütés, és épp nincs ott friss kockaélesztő, jó szolgálatot fog tenni a kamrában lapuló kis tasak. Fél kg liszthez elegendő egyetlen zacskót felhasználni. 

 

3. Az alapok: liszt, cukor, tészta és só – nincs nélkülük háztartás 

A lehető legidegesítőbb dolog, ha főzés közben a legalapvetőbb alapanyagok fogynak ki. Pedig valljuk be, sokszor pont ezeket felejtjük el pótolni. Érdemes gyakran ránézni a polcokra: liszt, cukor, tészta és só mindig legyen otthon! 

 

4. Paradicsompüré vagy hámozott/aprított paradicsom 

Lehet üveges vagy konzerv, ha 15 percünk van összedobni „valami ehetőt”, bizony az előbb említett tészta lesz a megoldás. Amíg kifő, el is készül a fokhagymás-fűszeres paradicsomszósz. Már csak egy kis sajt kell, és tálalhatunk is. 

 

5. Hagymafélék és pár jobban elálló zöldségféle 

Vörös- és fokhagyma mindig legyen otthon, hiszen a legtöbb (magyaros) étel el sem képzelhető nélkülük. És persze jó, ha a zöldséges ládánkban mindig van némi egész évben fogyasztható és/vagy szezonális zöldségféle, most például káposzta, burgonya, édesburgonya és sárgarépa. 

 

6. Üveges vagy konzerv zöldség 

Kéne még valami a tésztasalátába, a zöldséges muffinba vagy rizsköretbe? A konzerv kukoricát vagy zöldborsót csak hozzá kell adni a készülő ételhez, gyors és praktikus választás egy sietős napon. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!