Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Pizzatésztából sokfélét! Ha megvan a tuti recept, a klasszikus pizzán kívül sok egyéb finomságot is készíthetünk belőle

2019. július 12.

„Végy egy adag pizzatésztát” – akár így is kezdhetnénk, hiszen az alábbi ötletek mindegyike ezzel a könnyen összeállítható, ráadásul egyáltalán nem költséges tésztafélével indít. Lássuk, mi minden sülhet ki belőle, persze a pizzán túl. 

 

Alaprecept:

50 dkg kenyérliszt 

1 tasak instant élesztő (vagy fél kocka friss, a langyos vízből 1 dl-rel és egy kávéskanál cukorral felfuttatva)

1 púpozott teáskanál só 

4-6 evőkanál olívaolaj 

kb. 3 dl langyos víz 

A lisztben elkeverjük az instant vagy a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a sót és az olívaolajat. Gyúrni kezdjük, közben apránként hozzácsorgatjuk a vizet. Összegyúrjuk, megdagasztjuk, szép, sima felszínű, rugalmas tésztát kell kapnunk. 

Letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és már indulhat is a formázás. A formázott tésztákat hagyjuk még 15 percet kelni, mielőtt a sütőbe kerülnek. 

 

Csiga 

A tésztát 4-5 mm vékony téglalappá nyújtjuk, majd megkenjük a töltelékkel. Ez lehet a pizzához használt fokhagymás-zöldfűszeres paradicsomszósz (készítsük egy kicsit sűrűbbre), zöld vagy piros pesztó, de akár sós-fokhagymás tejföl is. Aztán jöhet a szórás: kukorica, felcsíkozott sonka, szalámi, vagy például a tejfölös alaphoz szuper a megpirított baconkocka. Megszórjuk sajttal is, feltekerjük, majd kb. 2 cm széles darabokra vágjuk. A csigákat az oldalukra fordítva sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, jöhet még jó sok sajt a tetejükre, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük. 

 

Csavart rúd

A csigához hasonlóan kinyújtott tészta egyik felét megkenjük sűrűbb töltelékkel. Ráhajtjuk a másik oldalt, majd késsel vagy pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát. Az így kapott rudakat néhányszor megcsavarjuk, és 200-210 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. 

 

Grissini 

Ez a recept akár a maradék pizzatészta felhasználására is tökéletes. A tésztából egészen vékony, hosszú rudakat sodrunk (ha vékony rudakat készítünk, ropogós lesz az eredmény, kicsit vastagabb darabokból kívül ropogós, belül puha grissiniket kapunk). Megsüthetjük így, de például átkenhetjük fokhagymás olívaolajjal is. A tésztába gyúrhatunk köménymagot. 220-230 °C-on pár perc alatt készre sülnek, a sütőlemezen hagyjuk kihűlni. 

 

Calzone

Azaz a töltött pizza. Ha kirándulni megyünk, sokkal praktikusabban szállítható. Megegyezik a pizza elkészítésével: a kinyújtott tésztából nagyobb korongokat vágunk, a felére tetszőleges tölteléket pakolunk, majd a széleket vízzel átkenjük, és az üres részt a tésztára hajtjuk. Az így kapott félkör széleit alaposan összenyomkodjuk, majd 200-220 °C-on kb. 20 perc alatt készre sütjük. 

 

Focaccia és fougasse 

Egy olasz és egy francia (lepény)kenyér. Szósz és sajt nem kerül rájuk, a focacciát készíthetjük elősütött burgonyaszeletekkel, koktélparadicsommal vagy olajbogyókkal megpakolva, majd olívaolajjal meglocsolva. 200-220 °C-on sütjük készre. Fougasse esetén ízesíthetjük a tésztát finomra vágott rozmaringgal és nagy szemű sóval, majd levelet formázunk belőle. 200-220 °C-os sütőben sütjük készre. 

 

Pita 

A pizzatésztát akár pitához is felhasználhatjuk. Kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, korongokat vágunk ki belőle. A tésztadarabokat sütőpapírral leterített sütőlemezre tesszük, és 240-250 °C-os sütőben 2-3 percet sütjük. Éppen addig, amíg felpúposodnak, pirulniuk nem szükséges. Ekkor óvatosan megfordítjuk, és további 1,5-2 percet sütjük. Tálalásig konyharuhába csomagoljuk. 

 

Pizzalabdák 

Ez az egyik legmutatósabb vendégváró! A tésztából kis golyókat formázunk, hagyhatjuk a belsejüket üresen, de meg is tölthetjük. Sütőpapírra vagy kiolajozott sütőtálba sorakoztatjuk a labdákat, úgy, hogy sülés közben összenőjenek. 180-200 °C-on 15-20 percet sütjük, mártogatóssal tálaljuk. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

5 dolog pizzapartyhoz

5 dolog pizzapartyhoz

Nem elég egy remek pizzatészta recept
Ennyi pizzát rendelj, ha vendégek jönnek

Ennyi pizzát rendelj, ha vendégek jönnek

A bűvös arányszámot mindenki jegyezze meg.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.