Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ezt készítsd nyári bulikra: focaccia

Puha, finom olívaolajos, feltétje lehet zöldséges, hagymás, húsos vagy akár burgonyás. Először egy tengerparti kis pékségben vásároltam Olaszországban, azóta gyakran készítem itthon is.
2018. július 14.

Hozzávalók

4-6 szelethez
  • 50 dkg kenyérliszt
  • fél kocka friss élesztő (a vízből 1 dl-rel és egy kis cukorral felfuttatva) vagy egy zacskó szárított élesztő
  • 1 bő kávéskanál só
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 3 dl langyos víz
  • A feltéthez:
  • 15 dkg (vegyes színű) koktélparadicsom
  • 1 kis marék (magozott) fekete olajbogyó
  • 1 kis ág rozmaring
  • só, olívaolaj
  • bazsalikomlevelek a díszítéshez

Elkészítés

A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt (vagy a porélesztőt), a sót és az olajat. Apránként hozzácsorgatjuk a langyos vizet, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük a tésztát.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd kézzel vastagabbra, tetszőleges formájúra (például oválisra) nyújtjuk. Sütőpapírral leterített sütőlemezre tesszük, és hagyjuk ismét megkelni.

Az újra megkelt tésztába ujjainkkal lyukakat nyomkodunk, majd belenyomkodjuk a megmosott, egész vagy felezett paradicsomokat, az olajbogyókat és a rozmaring leveleit. Megszórjuk sóval, spriccelünk rá olívaolajat, majd 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 18-20 perc alatt készre sütjük, melegen vagy hidegen is tálalhatjuk, bazsalikomlevelekkel díszíthetjük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sült újburgonya fokhagymás aiolival

Sült újburgonya fokhagymás aiolival

Chips+mártogatós. Tuti páros, főleg, ha sültkrumpliról van szó.
Padlizsános quesadilla

Padlizsános quesadilla

Egy csomag tortillalap mindig lapul a konyhaszekrényemben. Ha gyors ebédet vagy vacsorát szeretnék készíteni, csak előkapom őket, megtöltöm mindenféle finomsággal, és már tálalhatok is. Most barna rizs, kolbász, padlizsán és curry fűszerkeverék adta a töltelék alapját.
Cukkinitészta húsos raguval

Cukkinitészta húsos raguval

Legyen kevesebb kalória!

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!