Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ezt készítsd nyári bulikra: focaccia

Puha, finom olívaolajos, feltétje lehet zöldséges, hagymás, húsos vagy akár burgonyás. Először egy tengerparti kis pékségben vásároltam Olaszországban, azóta gyakran készítem itthon is.
2018. július 14.

Hozzávalók

4-6 szelethez
  • 50 dkg kenyérliszt
  • fél kocka friss élesztő (a vízből 1 dl-rel és egy kis cukorral felfuttatva) vagy egy zacskó szárított élesztő
  • 1 bő kávéskanál só
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 3 dl langyos víz
  • A feltéthez:
  • 15 dkg (vegyes színű) koktélparadicsom
  • 1 kis marék (magozott) fekete olajbogyó
  • 1 kis ág rozmaring
  • só, olívaolaj
  • bazsalikomlevelek a díszítéshez

Elkészítés

A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt (vagy a porélesztőt), a sót és az olajat. Apránként hozzácsorgatjuk a langyos vizet, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük a tésztát.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd kézzel vastagabbra, tetszőleges formájúra (például oválisra) nyújtjuk. Sütőpapírral leterített sütőlemezre tesszük, és hagyjuk ismét megkelni.

Az újra megkelt tésztába ujjainkkal lyukakat nyomkodunk, majd belenyomkodjuk a megmosott, egész vagy felezett paradicsomokat, az olajbogyókat és a rozmaring leveleit. Megszórjuk sóval, spriccelünk rá olívaolajat, majd 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 18-20 perc alatt készre sütjük, melegen vagy hidegen is tálalhatjuk, bazsalikomlevelekkel díszíthetjük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sült újburgonya fokhagymás aiolival

Sült újburgonya fokhagymás aiolival

Chips+mártogatós. Tuti páros, főleg, ha sültkrumpliról van szó.
Padlizsános quesadilla

Padlizsános quesadilla

Egy csomag tortillalap mindig lapul a konyhaszekrényemben. Ha gyors ebédet vagy vacsorát szeretnék készíteni, csak előkapom őket, megtöltöm mindenféle finomsággal, és már tálalhatok is. Most barna rizs, kolbász, padlizsán és curry fűszerkeverék adta a töltelék alapját.
Cukkinitészta húsos raguval

Cukkinitészta húsos raguval

Legyen kevesebb kalória!

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.