Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fahéjas-mazsolás kenyér

Hagyományos puha kalács kandírozott narancskockával megspékelve.
2018. szeptember 16.

Amerikai emléknapja kapcsán jött velem szembe ez a süti, egészen pontosan a neve. Először azt hittem, hogy egy újabb banánkenyér variációról lesz szó, de amikor jobban utánanéztem, kiderült, hogy puha, kalács jellegű tésztából készül. Így hát elővettem a kedvenc kalácsreceptemet, és ha már fahéj és mazsola, fel is turbóztam a klasszikus receptet némi kandírozott narancskockával.

Hozzávalók

1 nagy kenyérhez, kb. 10 szelethez
  • 50 dkg liszt
  • 1 tasak instant élesztő (vagy fél kocka friss, felfuttatva)
  • 1 csipet só
  • 5 dkg cukor + 2 evőkanál
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • kb. 2 dl langyos tej
  • 10 dkg mazsola
  • 5 dkg kandírozott narancskocka
  • 1/2 kávéskanál fahéj

Elkészítés

A lisztben elkeverjük az élesztőt, a sót és az 5 dkg cukrot. Hozzámorzsoljuk a vajat, beletesszük az elhabart tojásokat, majd apránként hozzáadagoljuk a langyos tejet. Közepesen puha tésztát kell kapnunk. Megdagasztjuk, közben beledolgozzuk a mazsolát és a narancskockát, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 2-3 mm vékony téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk a maradék cukor és a fahéj keverékével. Rövidebb oldalától indítva feltekerjük, a két végét a tészta alá hajtjuk.

A tésztát sütőpapírral leterített sütőlemezre vagy nagyobb, hosszúkás formába tesszük, és hagyjuk még negyedórát kelni. Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Langyosan a legfinomabb!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Szalonnás stangli

Szalonnás stangli

A pékségekből ismert baconös csavart most házilag.
Vaníliás-fahéjas őszibarackleves

Vaníliás-fahéjas őszibarackleves

Gyorsan elkészíthető, édes, őszi krémleves
Csőben sült brokkoli kolbásszal és füstölt sajttal

Csőben sült brokkoli kolbásszal és füstölt sajttal

Szerintem ezt az ételt akkor is próbáljátok ki, ha nem a kedvencetek a brokkoli. Ha pedig ugyanannyira szeretitek, mint én, akkor egyszerűen kötelező darab! Sajtos, kolbászos és krémes, melegen, sütőből kivéve a legfinomabb.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.