Mazsolás-vaníliás cukkinikenyér
Imádom a cukkinikenyeret, így nemcsak az április 25-i cukkinikenyér napon szoktam készíteni, hanem rendszeresen, amikor kapható a piacon ez a zöldség. Zsenge darabokat válasszatok belőle mindig, hiszen ilyenkor a legfinomabb a süti. Sósan sok friss fűszernövényt aprítok bele: rozmaringot, kakukkfüvet, oregánót, édesen pedig aszalt gyümölcsökkel vagy olajos magvakkal szoktam felturbózni. A cukkini szuper szaftos állagot kölcsönöz a kenyérkének, íze pedig semleges, ezért bátran készíthetitek édesen.
Hozzávalók
egy közepes méretű formához, kb. 10 szelethez- 40 dkg cukkini (tisztítva, lereszelve mérve)
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
- fél dl semleges ízű olaj
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg zabpehely
- 15 dkg liszt
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- eper vagy más tetszőleges gyümölcs a tálaláshoz
Elkészítés
A cukkinit megmossuk, majd héjával együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. 15 percet állni hagyjuk, és kissé kinyomkodjuk a levét.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vaníliamagokkal (vagy vaníliás cukorral), valamint az olajjal. Összekeverjük a cukkinivel, a mazsolával és a zabpehellyel. A lisztben elvegyítjük a sütőport és a sót, majd ezt a keveréket is a cukkinis masszához forgatjuk.
A tésztát közepes méretű, téglalap alakú, sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percet sütjük. Miután langyosra hűlt, kiborítjuk a formából.
Teljes hűlés után szeleteljük, friss gyümölcsökkel, például eperrel körítve tálaljuk.