Gyümölcsös darafelfújt kókusszal, ananásszal
Szerintem a darafelfújtat senkinek sem kell bemutatni. Pici csavar most azért került bele: a búzadara egy részét kókuszreszelékkel helyettesítettem, és tettem még bele egy kis ananászt is. Gluténmentes diétában a búzadarát rizsdarával, laktózmentes táplálkozás esetén pedig a tejet kókusztejjel helyettesíthetitek. A süti nyírfacukorral vagy egyéb édesítővel is elkészíthető, tehát a mentes étkezés egyik alapdesszertje lehet a fent felsorolt változtatásokkal.
Hozzávalók
4-6 adaghoz- 7 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg búzadara
- 3 dkg kókuszreszelék
- fél biocitrom lereszelt héja
- 4 tojás
- 5 dkg vaj + a forma kikenéséhez
- 15 dkg ananász (friss vagy konzerv)
- porcukor és gránátalmamagok (elhagyható) a díszítéshez
Elkészítés
A tejet vastag aljú lábasba öntjük, forralni kezdjük. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, majd folyamatos keverés mellett a búzadarát és a kókuszreszeléket is. Belereszeljük a citromhéjat, és kevergetve sűrű állagú masszává főzzük. Lehúzzuk a tűzről, pár percet állni hagyjuk.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük.
A tojássárgájákat habosra keverjük a puha vajjal. Ezután hőkiegyenlítést végzünk: fokozatosan néhány evőkanálnyi masszát adunk a tojáshoz, és simára keverjük. Ezzel elkerülhetjük, hogy a forró darában összeugorjon a tojás.
A darát összekeverjük a hőkiegyenlített tojásos-vajas keverékkel, majd hozzáadjuk a kockázott ananászt is. Végül óvatosan, spatulával beleforgatjuk a tojásfehérjehabot.
A tésztát vajjal kikent sütőtálba öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg tűpróbával ellenőrizve már a közepe sem ragad. (A sütési idő függ a tészta vastagságától, nekem 40 percre volt szükségem, 25 perc után a süti tetejét letakartam alufóliával.)
A kész felfújtat porcukorral megszórva, gránátalmamagokkal díszítve tálaljuk. Langyosan a legfinomabb!