Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gyümölcsös darafelfújt kókusszal, ananásszal

Olcsó, könnyű süti, sokunkat a gyerekkorunkra emlékeztet.
2018. március 16.

Szerintem a darafelfújtat senkinek sem kell bemutatni. Pici csavar most azért került bele: a búzadara egy részét kókuszreszelékkel helyettesítettem, és tettem még bele egy kis ananászt is. Gluténmentes diétában a búzadarát rizsdarával, laktózmentes táplálkozás esetén pedig a tejet kókusztejjel helyettesíthetitek. A süti nyírfacukorral vagy egyéb édesítővel is elkészíthető, tehát a mentes étkezés egyik alapdesszertje lehet a fent felsorolt változtatásokkal.

Hozzávalók

4-6 adaghoz
  • 7 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg búzadara
  • 3 dkg kókuszreszelék
  • fél biocitrom lereszelt héja
  • 4 tojás
  • 5 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  • 15 dkg ananász (friss vagy konzerv)
  • porcukor és gránátalmamagok (elhagyható) a díszítéshez

Elkészítés

A tejet vastag aljú lábasba öntjük, forralni kezdjük. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, majd folyamatos keverés mellett a búzadarát és a kókuszreszeléket is. Belereszeljük a citromhéjat, és kevergetve sűrű állagú masszává főzzük. Lehúzzuk a tűzről, pár percet állni hagyjuk.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük.

A tojássárgájákat habosra keverjük a puha vajjal. Ezután hőkiegyenlítést végzünk: fokozatosan néhány evőkanálnyi masszát adunk a tojáshoz, és simára keverjük. Ezzel elkerülhetjük, hogy a forró darában összeugorjon a tojás.

A darát összekeverjük a hőkiegyenlített tojásos-vajas keverékkel, majd hozzáadjuk a kockázott ananászt is. Végül óvatosan, spatulával beleforgatjuk a tojásfehérjehabot.

A tésztát vajjal kikent sütőtálba öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg tűpróbával ellenőrizve már a közepe sem ragad. (A sütési idő függ a tészta vastagságától, nekem 40 percre volt szükségem, 25 perc után a süti tetejét letakartam alufóliával.)

A kész felfújtat porcukorral megszórva, gránátalmamagokkal díszítve tálaljuk. Langyosan a legfinomabb!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Zabos-diós gofri

Zabos-diós gofri

Dióimádók kedvenc gofrija lesz a most következő
Almapürés palacsinta

Almapürés palacsinta

Kenyérre senki nem keni. Na, de palacsintába??
Sajtos-karalábés tócsni

Sajtos-karalábés tócsni

Mi lesz, ha egy hagyományos tócsnitésztához karalábét keverünk? Hát ez!

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!