Egyszerű kelt tésztából készült, fűszerektől ízes és rendkívül mutatós: Fougasse, a francia lepénykenyér
Minden nemzetnek megvan a maga autentikus kenyere, lepénykenyere. Franciaországban járva rengeteg finom péksüteményt kóstolhatunk, nekem egyik kedvencem a fougasse: nagyon egyszerű, alap kelt tésztából készült, fűszerektől ízes és rendkívül mutatós.
Hozzávalók
2 nagyobb darabhoz- 50 dkg kenyérliszt
- 1 csomag instant élesztő
- 1 púpozott kávéskanál só
- 6 evőkanál olívaolaj + a locsoláshoz
- kb. 3 dl langyos víz
- nagy szemű só, morzsolt rozmaring
Elkészítés
A lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót. Hozzáadjuk az olívaolajat, majd apránként, fokozatosan belecsorgatjuk a langyos vizet. Összegyúrjuk, alaposan megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és két egyforma részre osztjuk. Mindkettőt kb. 1,5 cm vastag ovális darabra nyújtjuk. Aljukat kissé meghúzkodjuk, hogy levél formákat kapjunk. Közepüket éles késsel hosszában bevágjuk, majd vízszintes bemetszésekkel kialakítjuk az erezetet.
Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, a vágásokat széthúzkodjuk, és még 10 percet hagyjuk pihenni. Ezt követően megszórjuk sóval és rozmaringgal, meglocsoljuk olívaolajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük.