Ez az egyik legfinomabb quiche, amit eddig kóstoltunk!
A zöld spárga és a bacon együtt verhetetlen páros, most azonban nem a spárgát tekertem baconcsíkokba. Quiche alaptésztát készítettem, miután elősütöttem, megszórtam baconnel, rápakoltam a zöld spárgákat, majd alaposan meglocsoltam egy fűszeres, tejszínes-tojásos-sajtos keverékkel. Mehetett is vissza a sütőbe, az egyik legfinomabb quiche, amit eddig kóstoltam! A spárgaszezon rövid, gyorsan próbáljátok ki!
Hozzávalók
egy közepes méretű sütőtálhoz vagy egy 24 cm átmérőjű kerek quiche formához- A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 12 dkg vaj + a tál/forma kikenéséhez
- 1 tojás
- 1 nagy csipet só
- kevés hideg víz
- A töltelékhez:
- 30 dkg zöld spárga
- 4 tojás
- 2 dl cukrozatlan habtejszín
- só, őrölt fekete bors
- 10 dkg karakteresebb ízű sajt (gouda, edami, maasdamer)
- 15 dkg kockázott bacon
Elkészítés
A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk az elhabart tojást, a sót, és annyi hideg vizet, hogy összeálljon a tészta. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
Közben a zöld spárgát megmossuk, végeit letörjük. A töltelékhez a tojásokat elhabarjuk, kikeverjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáreszeljük a sajtot.
A lehűlt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Akkora legyen, hogy a kiválasztott, vékonyak kivajazott sütőtálat ki tudjuk vele bélelni úgy, hogy peremet is kialakítunk. Alját villával megszurkáljuk, sütőpapírt borítunk rá, feltöltjük sütőbabbal, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 10 percet elősütjük, majd eltávolítjuk a sütőbabot a papírral együtt.
Az elősütött tésztára egyenletesen ráhalmozzuk a bacont, erre tesszük a tisztított spárgákat. Meglocsoljuk a tejszínes-tojásos eleggyel, majd további 30-35 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt 10 percet pihentetjük.