Aussie Cheese Fries
Minden hónapban számba vesszük itt az Ízesen, hogy milyen gasztronómiai kötődésű emléknapok esedékesek a világban. Megmondom őszintén, az „Aussie Cheese Fries-nak” utána kellett néznem, aztán sokat gondolkoztam, hogy legyen-e ez az egyik receptem, hiszen annyira egyszerű, hogy a szó szoros értelmében vett receptet szinte képtelenség írni hozzá. Aztán elkészítettem, és azt láttam, hogy 2 perc alatt eltűnt a tányérról. Hát igen, gyorskaja, viszont az ízek nagyon rendben vannak. Szóval ha nem „villantani” szeretnétek a vacsoravendégeiteknek, hanem egyszerűen enni egy jó snacket a meccs vagy a kedvenc mozitok mellé, irány a konyha, és csapjatok bele a 10 perces műveletbe!
Hozzávalók
4 kisebb adaghoz- 50 dkg sütni való hasábburgonya
- 4 dl olaj a sütéshez
- 10 dkg kockázott bacon
- fokhagymapor
- 10 dkg cheddar sajt
- 10 dkg gouda sajt (eredetileg Monterey Jack, de goudával jól helyettesíthető)
- aprított snidling
- A mártogatóhoz:
- 2 dl tejföl
- fél dl majonéz
- 3 evőkanál mustár
- só, őrölt fekete bors
Elkészítés
A hasábburgonyát bő, közepesen forró olajban kisütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük. Közben a bacont serpenyőben, saját zsírján átsütjük. A sajtokat lereszeljük.
A sült burgonyát elrendezzük egy kínálótálon, meghintjük fokhagymaporral. Rászórjuk a lecsepegtetett bacont, majd alaposan megszórjuk a kétféle lereszelt sajttal. A sütő grillfokozatán (vagy mikrosütőben) ráolvasztjuk a burgonyára a sajtot, tálalás előtt megszórjuk finomra vágott snidlinggel. A mártogató hozzávalóit egyszerűen összekeverjük, és ezzel kínáljuk a burgonyát.
Tipp: Legtöbbször házilag készítek sült burgonyát.
A burgonyákat burgonyavágóval szabályos hasábokra vágjuk, és sós vízben előfőzzük. Ezt követően leszárítjuk, és bő, közepesen forró olajban fehéredésig sütjük. Papírtörlőre szedjük, pihentetjük, majd újra felforrósítjuk az olajat, és aranybarnára sütjük a krumplihasábokat. Tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük.