Vacsorára egy jó taco?
Amerikában október 4-én az egyik klasszikus street food ételt, a tacót ünneplik. Én is gyakran készítek itthon, akár vendégeknek, akár gyors vacsorára. Nincsenek kőbe vésett szabályai, ezért használjátok csak kreatívan a spejz maradékait! Ezúttal kétféle hússal készítettem és fajita (tex-mex) fűszerkeverékkel. Taco shell nálunk is beszerezhető a nagyobb szupermarketekben, de ha éppen sehol sem találtok, az sem baj, forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirított tortillalapokkal is szuper finom ételt kreálhattok!
Hozzávalók
8 darabhoz- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej mogyoróhagyma
- 4 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 25 dkg darált hús (sertés vagy marha)
- 20 dkg pulyka- vagy csirkemellfilé
- fajita (tex-mex) fűszerkeverék
- 15 dkg vörös kidney bab (konzerv)
- 10 dkg csemegekukorica (konzerv)
- só (ha még szükséges)
- 8 db taco shell
- fél fej lila hagyma
- 15 dkg paradicsom
- 1 csokor koriander
- 1 evőkanál lime-lé (+ lime a tálaláshoz)
Elkészítés
Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megtisztított, finomra aprított hagymákat párolni kezdjük rajta. Rátesszük először a darált húst, fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra szelt pulyka- vagy csirkemellfilét. Alaposan megszórjuk a fűszerkeverékkel, rázogatva összepirítjuk.
A lecsepegtetett babot és kukoricát is a serpenyőbe tesszük, puhára sütjük a húsokat, és ha szükséges, még sózunk a ragun.
A taco shelleket nyitott felükkel lefelé mikrósütőben átforrósítjuk, majd megtöltjük a húsos raguval. (A hagyományos tortillalapokkal szemben a taco shellek keményebbek, megtartják formájukat.)
A lila hagymát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, a paradicsomot szintén felkockázzuk, a koriandert felcsíkozzuk. Összeforgatjuk, kevés sóval és lime-lével ízesítjük, majd a töltelékre halmozzuk. Forrón, lime-gerezdekkel körítve tálaljuk. Avokádókrémet vagy fokhagymás tejfölt kínálhatunk mellé, és már indulhat is a taco buli!