Már a farsangra gyúrva, itt a jalebi
Ha már úgyis itt a fánkszezon, próbáljátok az észak-afrikaiak és ázsiaiak kedvelt édességét, a jalebit. A receptet már 1000 évvel ezelőtt feljegyezték egy, a mai Iránban íródott szakácskönyvben. Ha beírjátok a legnagyobb videomegosztó oldal keresőjébe a „jalebi street food” kifejezést, rengeteg jópofa videót találtok a készítéséről.
Hozzávalók
4 személyre- A tésztához:
- 2 dl langyos víz
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- kb. 14 dkg liszt + 1-2 dkg
- 3 dl olaj a sütéshez
- A cukorsziruphoz:
- 25 dkg cukor
- 1,5 dl víz
- 1/2 kávéskanál sáfrány (vagy sáfrányos szeklice)
- 1 nagy csipet kurkuma
Elkészítés
Először elkészítjük a cukorszirupot: a cukrot a vízzel, a sáfránnyal és a kurkumával felforraljuk, majd kevergetve, gyöngyöztetve hígabb sziruppá főzzük. Mikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, de melegen tartjuk.
A tésztához a langyos vízben elkeverjük a sütőport és a sót. Folyamatos keverés mellett hozzáadagoljuk a 14 dkg lisztet, majd még annyit, hogy egészen sűrűn folyó (nem törős!) masszát kapjunk.
A masszát egy kb. 4-5 mm-es nyílással ellátott flakonba vagy habzsákba töltjük. Az olajat felmelegítjük, majd a közepesen forró olajba kisebb-nagyobb csigaformákat nyomunk a tésztából. A csigák titka abban rejlik, hogy gyors, folyamatos mozdulatokkal dolgozzunk, lehetőleg minél közelebb az olajhoz. Fél-1 perc alatt átsütjük a csigákat, majd szedőlapáttal kivesszük az olajból, és azonnal megmártjuk a cukorszirupban. Tálalásig rácsra helyezzük pihenni.