Rétes sósan kelbimbóval, darált hússal
Hozzávalók
2 rúdhoz- 35 dkg kelbimbó
- 1 evőkanál olaj
- 1 kisebb póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 35 dkg darált sertéshús
- só, őrölt fekete bors
- 1 tojás
- kb. 12 dkg vaj vagy margarin
- kb. 2-3 evőkanál búzadara
- 3 réteslap
Elkészítés
A kelbimbókat megmossuk, külső leveleiktől megszabadítjuk, száraik végét levágjuk, majd minden szemet hosszában kettévágunk. Enyhén sós vízben puhára főzzük a zöldséget. Amikor elkészült, leszűrjük, és hagyjuk kicsit hűlni.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a karikáira vágott pórét párolni kezdjük rajta. Mikor már szétesik karikára, hozzátesszük a megpucolt, finomra aprított fokhagymát, tovább pároljuk. Rárakjuk a darált húst, majd lapáttal forgatva és törve fehéredésig sütjük. Közben sózzuk, borsozzuk. Amikor elkészült, szintén hagyjuk kissé kihűlni, ezután hozzákeverjük a villával összetört kelbimbókat (nem kell nagyon összetörni!) és az elhabart tojást.
Egy réteslapot tiszta konyharuhára fektetünk. Megkenjük olvasztott vajjal, ráhelyezünk még egy réteslapot. Ezt szintén megkenjük a vajjal, majd rátesszük a 3. lapot. Az egyik oldalon, szélesebb sávban megszórjuk a búzadara felével, majd ráhalmozzuk a töltelék felét. Ráhajtjuk a széleket a töltelékre, majd a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük. Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, tetejét átkenjük olvasztott vajjal. Hasonlóan készítjük el a másik rudat is.
A réteseket 190 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 percet sütjük. Salátával, tejföllel tálaljuk.