Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Töltött dagadó „mindent bele” tésztasalátával

Akár hétvégi ebédre is elkészíthetitek!
2019. May 18.

A környezetemben azt tapasztalom, hogy a dagadó valamiért elhanyagolt alapanyagnak számít, pedig finom és változatosan elkészíthető. A tésztasaláta szuper jó választás mellé, ráadásul ehhez is felhasználhatjátok a hűtő maradékait.

Hozzávalók

4 személyre
  • A húshoz:
  • 1 kg dagadó
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 10 dkg bébispenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 zsemle
  • A körethez:
  • 20 dkg tetszőleges, rövidebb fajtájú tészta

  • 4 tojás
  • 30 dkg tetszőleges párolt vagy konzerv zöldség (vegyesen: sárgarépa, zöldborsó, kukorica, csicseriborsó)
  • 5 szál újhagyma fehér része
  • 2 db savanykás alma
  • 30 dkg tejföl
  • 10 dkg majonéz
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál csípős mustár
  • őrölt fekete bors

Elkészítés

A dagadót egy éles, hosszú pengéjű késsel óvatosan felszúrjuk, sózzuk, borsozzuk. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megtisztított, felaprított vöröshagymát párolni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a megpucolt, felkockázott gombát, erős lángon lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, rádobjuk a spenótleveleket, hozzáreszeljük a megpucolt fokhagymát. Addig sütjük, amíg a spenót összeesik. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni.

A zsemlét hideg vízbe mártjuk, majd alaposan kinyomkodjuk belőle a folyadékot. Összetépkedjük, a kihűlt töltelékhez keverjük, összedolgozzuk. A tölteléket a dagadóba kanalazzuk, a végét hústűkkel összetűzzük. A dagadót tepsibe tesszük, felületét megszurkáljuk egy hústűvel, öntünk alá kevés vizet, és letakarjuk alufóliával. 170 °C-on 2 órát sütjük, majd levesszük az alufóliát, felemeljük a hőfokot 200 °C-ra, és további 20-25 percet sütjük a húst. Felszeletelés előtt legalább 10 percet pihentetjük.

Amíg sül a hús, elkészítjük a köretet. A tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A tojásokat keményre főzzük, és hagyjuk kihűlni. Ezután megpucoljuk, felkockázzuk. Keverőtálba tesszük a tésztával, a zöldségekkel, a felkarikázott újhagymával és a meghámozott, felkockázott almával.

A tejfölt összekeverjük a majonézzel, a kétféle mustárral, valamint sóval és borssal. Összeforgatjuk a saláta hozzávalóival, tálalásig hűtőbe tesszük.

A felszeletelt dagadót a tésztasalátával tálaljuk, bazsalikomlevelekkel díszíthetjük.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Spárgás-sonkás csirkecombtekercsek

Spárgás-sonkás csirkecombtekercsek

Szaftos hús, könnyű köret, csak szeretni lehet!
Darált húsos csiga

Darált húsos csiga

Gyerekbuli vagy esti borozás? Ezeket a szuper finom csigákat mindkettőre megsüthetitek!
Epres-pudingos pite

Epres-pudingos pite

Puha tészta, lágy sült puding és sok-sok édes eper, nekünk ilyen egy finom tavaszi süti.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!