Kekszes-túrós pite
Omlós tészta, kakaós kekszréteg és sok-sok túró. Azaz egyszerű alapanyagokból irtó finom süti, kávé mellé olyan jó belőle egy szelet.
Hozzávalók
egy 24-25 cm átmérőjű kerek formához- A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj + a forma kikenéséhez
- 8 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
- kevés hideg víz
- A töltelékhez:
- 15 dkg kakaós keksz
- 8 dkg vaj
- 50 dkg félzsíros túró
- 3 nagyobb tojás
- 15 dkg cukor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- fél biocitrom lereszelt héja
- 1 tasak vaníliás pudingpor
Elkészítés
A lisztben elmorzsoljuk hideg, kis kockákra vágott vajat, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgájákat, a sót és annyi hideg vizet, hogy összeálljon a tészta. Összegyúrjuk, majd lisztezett felületen pár mm vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük vele a kivajazott piteformát. Megszurkáljuk villával. A felesleget levágjuk, gombóccá gyúrjuk, mélyhűtőbe tesszük 10-15 percre.
A töltelékhez a kakaós kekszet megőröljük. A vajat megolvasztjuk, összekeverjük a kekszmorzsával, hagyjuk kicsit hűlni, majd a pitetészta aljára simítjuk-nyomkodjuk. Hűtőbe tesszük 10 percre.
A túrót áttörjük, kikeverjük a tojásokkal, a cukorral, a vaníliával, a citromhéjjal és a pudingporral. A kekszes alapra öntjük. 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk 15-18 percre, ezalatt a túrókrém kérget kap.
Közben a fagyasztóból kivett tésztát lereszeljük vagy kis darabokra vágjuk-tépkedjük. A túrókrémre szórjuk, majd visszatoljuk a sütőbe további kb. 35-40 percre. Időközben letakarhatjuk alufóliával a tetejét. Megvárjuk, hogy teljesen kihűljön, ezután szeleteljük fel.