Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Humusz lepénnyel

Készítsd hozzá házilag a péksütit!
2020. március 12.

A tahini (azaz a szezámpaszta) számos üzletben beszerezhető, de akkor sem kell kétségbe esni, ha éppen nem kaptok, hiszen házilag is könnyen előállítható. Az elkészítése nagyon egyszerű: forró, zsiradékmentes serpenyőben rázogatva megpirítjuk a szezámmagot. Megvárjuk, hogy kissé kihűljön, majd késes aprítóba szórjuk. Őrölni kezdjük, közben fokozatosan, evőkanalanként olívaolajat csorgatunk hozzá. Egészen addig, amíg sűrű, krémes állagú pasztát kapunk.

Hozzávalók

2-4 adaghoz
  • A humuszhoz:
  • 40 dkg főtt vagy konzerv csicseriborsó
  • 5 evőkanál tahini
  • olívaolaj

  • kevés citromlé
  • fűszerpaprika a szóráshoz
  • A lepényhez (2 nagy darabhoz):
  • 8 dkg kenyérliszt
  • 7 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • késhegynyi sütőpor
  • 2 nagy csipet só
  • 0,5 dl olívaolaj
  • kb. ¾ dl langyos víz

Elkészítés

 

A csicseriborsót leszűrjük, a főző- vagy konzervlevet megtartjuk. Aprítógépbe tesszük, és krémesre törjük a tahinivel. Fokozatosan hozzáadagoljuk az olívaolajat (annyit, hogy krémes állagot kapjunk), kevés főző- konzervlével hígíthatjuk, ha szükséges. Végül sóval és citromlével ízesítjük.

Olívaolajjal megcsorgatva, fűszerpaprikával megszórva tálaljuk, pár egész szem csicseriborsóval díszíthetjük. Ezt az alapverziót sokféle módon variálhatjátok. Keverhetünk hozzá sült céklapürét és római köményt, pépesített avokádót, koriandermagot és friss korianderzöldet, sőt ha valami igazán különlegeset szeretnénk, ízesíthetjük egy kevés wasabival. Persze ezek már nem autentikus verziók, de attól még nagyon finomak. 

A lepényhez a kétféle lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval és az olívaolajjal, majd gyúrni kezdjük. Fokozatosan hozzáadagoljuk a vizet, és szép, sima felületű tésztává gyúrjuk. 10 percet pihentetjük, majd kettéosztjuk, és mindkettőt vékony körré nyújtjuk. 

Egy nagy méretű, vastag aljú serpenyőt zsiradék nélkül felforrósítunk. Beletesszük a tésztát, addig sütjük, amíg felhólyagosodik, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is átsütjük. Tálalásig tiszta konyharuhába csomagoljuk. 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sárgarépás rizottó

Sárgarépás rizottó

Tálald sült kolbásszal vagy grillsajttal!
Sonkás-pesztós töltött gombafejek

Sonkás-pesztós töltött gombafejek

Húsok mellé köret vagy könnyű vacsora? Ahogy szeretnéd.
Sárgaborsó-főzelék – másképp

Sárgaborsó-főzelék – másképp

Ropogós sonkafeltéttel tálalva.

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.