Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Birsalmasajtos-narancsos gyümölcskenyér

A klasszikus gyümölcskenyér nélkül nem telhetnek el az ünnepek…
2019. december 13.

Szeretem csokisan, mákosan, diósan, de teljesen hagyományosan készítve is. Ami pedig nem maradhat el, az az idei birsalmasajt felavatása – természetesen ebben a finom kenyérkében!

Hozzávalók

egy közepes méretű téglalap alakú formához
  • 3 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 púpozott teáskanál reszelt, cukrozott narancshéj
  • 1 teáskanál rumaroma
  • 12 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 20 dkg liszt + 1 evőkanál
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg birsalmasajt
  • 5 dkg tetszőleges kandírozott gyümölcs
  • 5 dkg mazsola
  • porcukor a tálaláshoz

Elkészítés

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a narancshéjjal és a rumaromával. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd apránként belekeverjük a 20 dkg lisztet és a sütőport.  

A birsalmasajtot kis kockákra vágjuk, összekeverjük a kandírozott gyümölccsel és a mazsolával (a mazsolát előtte forró víz és rum vagy rumaroma keverékébe szoktam áztatni). Az egészet megszórjuk a maradék 1 evőkanál liszttel, és a tésztába forgatjuk. 

A masszát sütőpapírral bélelt sütőformába simítjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig (magasságtól függ, kb. 35-45 perc) sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva, felszeletelve tálaljuk. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Túrós-baconös pogácsa

Túrós-baconös pogácsa

Egyszerű pogácsa baconnel felturbózva.
Mézeskalácsos amerikai palacsinta

Mézeskalácsos amerikai palacsinta

Szerintünk ezt a palacsintát a Mikulás is szívesen elfogadná…

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?