Birsalmasajtos-narancsos gyümölcskenyér
Szeretem csokisan, mákosan, diósan, de teljesen hagyományosan készítve is. Ami pedig nem maradhat el, az az idei birsalmasajt felavatása – természetesen ebben a finom kenyérkében!
Hozzávalók
egy közepes méretű téglalap alakú formához- 3 tojás
- 8 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 púpozott teáskanál reszelt, cukrozott narancshéj
- 1 teáskanál rumaroma
- 12 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 20 dkg liszt + 1 evőkanál
- 1 teáskanál sütőpor
- 5 dkg birsalmasajt
- 5 dkg tetszőleges kandírozott gyümölcs
- 5 dkg mazsola
- porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a narancshéjjal és a rumaromával. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd apránként belekeverjük a 20 dkg lisztet és a sütőport.
A birsalmasajtot kis kockákra vágjuk, összekeverjük a kandírozott gyümölccsel és a mazsolával (a mazsolát előtte forró víz és rum vagy rumaroma keverékébe szoktam áztatni). Az egészet megszórjuk a maradék 1 evőkanál liszttel, és a tésztába forgatjuk.
A masszát sütőpapírral bélelt sütőformába simítjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig (magasságtól függ, kb. 35-45 perc) sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva, felszeletelve tálaljuk.