Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Medvehagymás pogácsa

Itt a szezon, süssünk pihe-puha pogácsát a tavasz sztárjával!
2020. március 18.

Rövid a medvehagymaszezon, ezért érdemes alaposan kihasználni! Készíthetünk belőle krémlevest (én burgonyával és mascarponéval szeretem a legjobban), pesztót, fűszervajat és persze pogácsát. Sok túróval és vajjal az igazi!

Hozzávalók

1 nagy tepsihez
  • 25 dkg liszt
  • 25 + 8 dkg vaj
  • 25 dkg félzsíros túró
  • 1 tojássárgája
  • fél tasak instant élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • kb. 30 levél medvehagyma
  • 1 kis tojás a kenéshez

Elkészítés

 

A lisztben elmorzsoljuk a 25 dkg vajat, majd hozzáadjuk az áttört túrót, a tojássárgáját, az élesztőt és a sót. Alaposan összegyúrjuk, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát hagyjuk pihenni, kelni. 

Lisztezett felületen átgyúrjuk, kinyújtjuk a tésztát. A maradék vajat felolvasztjuk, a medvehagymát megmossuk, megszárítjuk, a szárakat levágjuk, a leveleket finomra aprítjuk. Összekeverjük a vajjal. A vajas medvehagyma felével megkenjük a tészta felületét, majd sorban, közép felé tartva egymásra hajtogatjuk a négy oldalát. Egy vastag négyzet alakot kell kapnunk, amely „bezárja” a tölteléket. 20 percet pihentetjük. 

Ezután újra kinyújtjuk, majd a töltelék másik felével ismét megkenjük a tészta felületét. A hajtogatást megismételjük úgy, hogy a széleket ugyanabban a sorrendben hajtjuk be középre. Újabb 20 perc pihentetés következik, majd a tésztát 2 cm vastagra nyújtjuk. 

Kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk – a vajas töltelék miatt érdemes a szaggatót lisztbe mártani –, a pogácsákat tenyerünkkel felfelé megsodorjuk, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk (hagyunk közöttük pár cm helyet). Tetejüket lekenjük a felvert tojással, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Humusz lepénnyel

Humusz lepénnyel

Készítsd hozzá házilag a péksütit!
Sárgarépás rizottó

Sárgarépás rizottó

Tálald sült kolbásszal vagy grillsajttal!
Sonkás-pesztós töltött gombafejek

Sonkás-pesztós töltött gombafejek

Húsok mellé köret vagy könnyű vacsora? Ahogy szeretnéd.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?