Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Túrós-szalonnás pite

Ebédre egy nagy tál salátával?
2020. július 16.

Könnyű, de laktató, egy tányér olívaolajjal kevert salátával nyári ebédnek is tökéletes. Válasszatok hozzá bacont vagy más húsos szalonnát, így lesz a legfinomabb.

Hozzávalók

egy 24 cm átmérőjű kerek quiche formához
  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  • 1 tojás
  • 1 nagy csipet só
  • kevés hideg víz
  • A töltelékhez:
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 nagyobb fej lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg húsos szalonna
  • 3 tojás
  • 50 dkg félzsíros túró
  • 1 kis pohár (17,5 dkg-os kiszerelés) tejföl
  • só, őrölt fekete bors
  • 5 dkg búzadara + kb. 3 evőkanál

Elkészítés

 

A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk az elhabart tojást, a sót, és annyi hideg vizet, hogy összeálljon. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

Közben egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és lassú tűzön puhára sütjük rajta a megpucolt, felaprított lila hagymát. Ráreszeljük a szintén megpucolt fokhagymát, majd hozzáadjuk az apróra kockázott szalonnát. Összesütjük, félretesszük hűlni. 

A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A túrót áttörjük, hozzákeverjük a tojássárgájákat, a tejfölt, a szalonnás keveréket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Végül beleforgatjuk az 5 dkg búzadarát és a tojásfehérjehabot is. 

A pihentetett tésztát lisztezett felületen pár mm vékonyra nyújtjuk. A kivajazott formába tesszük úgy, hogy pereme is legyen (ehhez nagyobbra nyújtjuk, mint a forma átmérője). Az alját megszurkáljuk villával, sütőpapírt borítunk rá, feltöltjük sütőbabbal, majd 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk. 10 percet elősütjük, majd eltávolítjuk a sütőbabot a papírral együtt.

Az elősütött tésztát egyenletesen megszórjuk a maradék búzadarával, majd ráhalmozzuk a tölteléket. További 30-35 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt 10 percet pihentetjük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Karamellizált őszibarackos csirkemell

Karamellizált őszibarackos csirkemell

A legjobb, hogy nemcsak finom, hanem majdnem minden egy serpenyőben készül!
Ribizlis banánkenyér

Ribizlis banánkenyér

Tedd szezonálissá a kedvenc banánkenyered!
Szalonnás-túrós tepsis nokedli

Szalonnás-túrós tepsis nokedli

Hagyma, szalonna, túró – ha nyáron is ennél valami laktatót.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?