Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ajváros-sonkás sertésnyársak

Házilag készült ajvárral
2018. március 24.

Húsvét alkalmával nagyon szeretem sokféleképpen felhasználni a sonkát, ezúttal helyes nyársakra került ajvárba pácolt sertéscombbal. A recept steakkrumplival vagy egy friss, tavaszias salátával finom ebéd vagy vendégváró lehet. Ajvárt a nagyobb üzletekben készen is kaphattok, de mutatok egy házi receptet is rá. Az arányokkal érdemes kísérletezni, én úgy szeretem, ha a sült kápia aromája dominál benne.

Hozzávalók

8 nyárshoz
  • 6 evőkanál ajvár
  • 3 evőkanál natúr joghurt
  • 40 dkg sertéscomb
  • 25 dkg tetszőleges húsvéti sonka
  • Ajvár recept:
  • 1 kisebb padlizsán (kb. 25 dkg)
  • 3 db kápiapaprika (kb. 30 dkg)
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg paradicsompüré
  • só, őrölt fekete bors

Elkészítés

A házi ajvárhoz a zöldségeket megmossuk. A padlizsánt körben alaposan megszurkáljuk, majd sütőtálba tesszük. Az egész paprikákat egészben szintén sütőtálba helyezzük. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a padlizsán megpuhul, illetve a paprikák héja jó sötétbarnára sül. Érdemes sütés közben néha megforgatni mindet, hogy egyenletesen süljenek. (Ha tehetitek, érdemes faszén felett sütni a padlizsánt, még finomabb lesz.)

A kihűlt padlizsán héját lehúzzuk, a paprikákat még langyosan lehéjazzuk, csumájukat, ereiket eltávolítjuk. Késes aprítóban összetörjük a zöldségek húsát.

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a megpucolt, lereszelt fokhagymát párolni kezdjük rajta. Rákanalazzuk a paradicsomot és a zöldségpépet, pár perc alatt összefőzzük, sózzuk, borsozzuk. A fel nem használt ajvárt lezárva, hűtőben tároljuk.

A páchoz az ajvárt összekeverjük a joghurttal. Ízlés szerint még adhatunk hozzá kevés sót vagy zöld fűszereket, például csombort (borsikafüvet) vagy kakukkfüvet. A felkockázott sertéscombot beleforgatjuk, majd lefedjük, és hűtőbe tesszük 2-3 órára.

A fa nyársakat fél órára vízbe áztatjuk. A pácolt húst és a kockára vágott sonkát felhúzzuk rájuk, majd sütőpapírral leterített sütőlemezre sorakoztatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben forgatva átsütjük. Frissen sütve tálaljuk.

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Túl a főzeléken: vajbabos-kolbászos lepény

Túl a főzeléken: vajbabos-kolbászos lepény

...Vagy sós, rizses pite, ahogy jobban tetszik.
Édesburgonyás-baconös lepény

Édesburgonyás-baconös lepény

Kelttésztás lepény remek téli feltétekkel
Gyors, de laktató és melengető fogás: Chili con carne, mellé pedig roppanós tortilla

Gyors, de laktató és melengető fogás: Chili con carne, mellé pedig roppanós tortilla

A kukorica nem teljesen autentikus bele, de nálunk mindenki szereti, ahogy édeskés íze kiegészíti az étel csípős karakterét. Tálalhatjátok kenyérrel is, én ezúttal tortillachipszet kínáltam mellé.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.