Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Édesburgonyás-baconös lepény

Kelttésztás lepény remek téli feltétekkel
2018. március 4.

A tél utolsó napjain mindig kiélem az egyik kedvenc szezonális zöldségem iránti rajongásom, azaz még egyszer elkészítem az édesburgonya-krémlevesem, a sült édesburgonyás receptjeimet és persze ezt a szuper finom lepényt is. Az édesburgonya, a fokhagyma és a bacon remek trió, próbáljátok ki!

Hozzávalók

6 darabhoz
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 3 dl langyos tej
  • 1 kávéskanál só
  • A feltéthez:
  • 2 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 közepes méretű édesburgonya
  • 20 dkg kockázott bacon
  • 20 dkg feta vagy krémfehérsajt
  • olívaolaj
  • bazsalikomlevelek a díszítéshez

Elkészítés

A lisztben elkeverjük az élesztőt. Hozzáöntjük az olívaolajat és a tejet, végül hozzáadjuk a sót. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát 6 részre osztjuk, mindet kigömbölygetjük, majd a széleket körben, folyamatosan nyújtva a kezünkkel, lapos korongokat alakítunk ki. Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük mindet, és még negyed órát kelesztjük.

A tejfölt kikeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymával és egy kevés sóval. Megkenjük vele a korongokat. Az édesburgonyát meghámozzuk, egészen vékony szeletekre vágjuk, majd a szeleteket felkockázzuk. A lepényekre halmozzuk, megszórjuk baconnel és morzsolt fetával, végül locsolunk a tetejükre kevés olívaolajat.

A lepényeket 180 fokos sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük. Bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.

4/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sültfokhagyma-krémleves baconnel, sajtchipsszel

Sültfokhagyma-krémleves baconnel, sajtchipsszel

Újabb recept a krémlevesek rajongóinak
Sörös csülök házi napraforgós bucikkal

Sörös csülök házi napraforgós bucikkal

Van úgy, hogy nem kell túlbonyolítani a dolgokat, egyetértetek? És van úgy is, hogy jól esik házilag készíteni a friss, saját ízlésünk szerinti lisztekből gyúrt, magvakkal dúsított bucikat. Ez a recept pont erről szól!
Gyors, de laktató és melengető fogás: Chili con carne, mellé pedig roppanós tortilla

Gyors, de laktató és melengető fogás: Chili con carne, mellé pedig roppanós tortilla

A kukorica nem teljesen autentikus bele, de nálunk mindenki szereti, ahogy édeskés íze kiegészíti az étel csípős karakterét. Tálalhatjátok kenyérrel is, én ezúttal tortillachipszet kínáltam mellé.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.