Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sültfokhagyma-krémleves baconnel, sajtchipsszel

Újabb recept a krémlevesek rajongóinak
2018. február 20.

Nagyon szeretem a „semmiből is finomat” típusú ételeket. Higgyétek el, az egyszerűség mögött remek ízek lapulnak, ennek az egyszerű fokhagymakrémlevesnek például az a titka, hogy sütőben, egészben sült fokhagymából készült. A feltét már csak ráadás, némi kruton is elegendő persze a tálaláshoz.

Hozzávalók

4 személyre
  • A leveshez:
  • 2 egész fej fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 8 dl zöldségalaplé
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 nagy csipet őrölt csili
  • 3 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 2 dl cukrozatlan habtejszín vagy főzőkrém
  • A feltéthez:
  • 8 dkg parmezán
  • kevés olaj
  • 8 dkg kockázott bacon
  • 2 ág kakukkfű
  • kenyér
  • snidling

Elkészítés

Az egész fej fokhagymákat keresztben kettévágjuk, locsolunk rájuk némi olívaolajat, majd sütőtálba tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt puhára sütjük. Vigyázzunk, kissé barnuljon a fokhagyma, de ne égjen meg! Ha szükséges, takarjuk le alufóliával.

Miután a fokhagyma kissé kihűlt, a puha gerezdeket egyszerűen kinyomjuk (vagy kiskanállal kikanalazzuk) a héjból.

Egy nagyobb lábasban kevés olajat hevítünk, majd a megtisztított, felaprított vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta. Hozzáadjuk a sült fokhagymahúst, felöntjük az alaplével, sóval, borssal és csilivel ízesítjük. Felforraljuk, majd addig főzzük, amíg a vöröshagyma teljesen megpuhul. Ekkor botmixerrel krémesre törjük.

A keményítőt kevés hideg vízzel simára keverjük. A tejszínhez kevés levest adunk, kikeverjük (a főzőkrém mehet közvetlenül a levesbe), majd a keményítős és a tejszínes folyadékot is a leveshez csorgatjuk. Összeforraljuk.

Amíg fő a leves, elkészítjük a feltéteket. A parmezánt kis lyukú reszelőn lereszeljük, és sütőpapírral leterített sütőlemezre 8 kis halmot teszünk a sajtból. (Hagyjunk helyet közöttük, terülni fognak.) 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt aranyszínűre sütjük a chipszeket.

A bacont egy kevés olajon átsütjük, a kakukkfű lecsipkedett leveleivel ízesítjük. A kenyeret felkockázzuk, és egy kevés olajon szintén átsütjük.

A kész levest forrón tálaljuk, megszórjuk baconnel, kenyérkockákkal, snidlinggel és sajtchipsszel.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sörös csülök házi napraforgós bucikkal

Sörös csülök házi napraforgós bucikkal

Van úgy, hogy nem kell túlbonyolítani a dolgokat, egyetértetek? És van úgy is, hogy jól esik házilag készíteni a friss, saját ízlésünk szerinti lisztekből gyúrt, magvakkal dúsított bucikat. Ez a recept pont erről szól!
Gyors, de laktató és melengető fogás: Chili con carne, mellé pedig roppanós tortilla

Gyors, de laktató és melengető fogás: Chili con carne, mellé pedig roppanós tortilla

A kukorica nem teljesen autentikus bele, de nálunk mindenki szereti, ahogy édeskés íze kiegészíti az étel csípős karakterét. Tálalhatjátok kenyérrel is, én ezúttal tortillachipszet kínáltam mellé.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.