Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sült újburgonya fokhagymás aiolival

Chips+mártogatós. Tuti páros, főleg, ha sültkrumpliról van szó.
2018. július 13.

Szerintem senki sem fog csodálkozni azon, ha azt mondom, bizony az Egyesült Államok gasztronaptárában a sült burgonyának is külön napot szenteltek. Ennek apropójából sült újburgonyát készítettem (előfőzve, aztán pedig sütőben sütve, én így szeretem a legjobban), amelyhez finom házi majonézt tálaltam.

Hozzávalók

4 személyre
  • 1 kg újburgonya
  • só, őrölt fekete bors
  • olívaolaj
  • Az aiolihoz:
  • 2 db tojássárgája
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 nagy csipet só
  • 1 gerezd fokhagyma finomra reszelve
  • semleges ízű (olíva)olaj

Elkészítés

A burgonyát alaposan megmossuk, majd héjával együtt, bő vízben feltesszük főni. Érdemes közel azonos méretű krumplikat választani, a lényeg ugyanis a főzési időben rejlik. Addig főzzük a krumplikat, amíg éppen, nehezen beléjük tudunk szúrni egy villát. Ekkor leszűrjük, és megvárjuk, hogy kezelhető hőmérsékletűre hűljenek.

A krumplikat felcikkezzük (felezzük vagy negyedeljük), és kiterítjük egy sütőpapírral leterített sütőlemezre. Sózzuk, borsozzuk. Itt jöhet a képbe további fűszerezés, én például nagyon szeretem a provence-i zöld fűszeres vagy a keleties, intenzív aromájú keveréket. Spriccelünk rá olívaolajat, majd 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ezután érdemes néha villával ellenőrizni a burgonyák puhaságát, valamint kétszer-háromszor lapáttal átforgatni a szemeket. Mikor már majdnem kész, spriccelünk rá még egy kevés olajat (ha szükséges), és grillfokozaton kissé megpirítjuk a krumplikat.

Az aiolit a nyers tojás miatt csak friss, biztos forrásból beszerzett tojásból készítsük, és azonnal fogyasszuk! A tojássárgájákat habverővel keverjük fehéredésig, adjuk hozzá a citromlevet, a sót és a reszelt fokhagymát. Öntsünk kb. 1,5 dl olajat egy kiöntőbe. Folyamatos habverőhasználat mellett először cseppenként, majd az állag kialakulását követően vékony sugárban adagoljuk a tojásokhoz, egészen addig, amíg krémes állagú majonézt nem kapunk. Tálalásig tegyük hűtőbe, majd kínáljuk a frissen sült burgonyacikkekkel.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Pácolt oldalas kukoricalepénnyel

Pácolt oldalas kukoricalepénnyel

Használjuk ki a jó időt, készítsük el a húst kint, a grillen.
Saslik vele sült burgonyával

Saslik vele sült burgonyával

A nyári grillszezonban akkor sem kell elkeseredni, ha éppen nincs időnk begyújtani a grillt. Ilyenkor kedvencünket, a saslikot sütőben sütöm, krumpliágyon. A burgonya a csípős kolbásztól, tarjától és szalonnától nem szárad ki, ráadásul az íze is nagyon-nagyon finom lesz.
Padlizsános quesadilla

Padlizsános quesadilla

Egy csomag tortillalap mindig lapul a konyhaszekrényemben. Ha gyors ebédet vagy vacsorát szeretnék készíteni, csak előkapom őket, megtöltöm mindenféle finomsággal, és már tálalhatok is. Most barna rizs, kolbász, padlizsán és curry fűszerkeverék adta a töltelék alapját.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!