Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Az a fránya edény alja – Így kezelhető a folt és az égés!

2022. February 21.

Edénytisztítás? Gondolni is rossz erre, ha tudjuk, hogy a főzés során még rá is égett az étel. Nem kell azonban pánikba esni, az alábbi házi praktikákkal könnyű eltávolítani még a makacs szennyeződéseket is. Lássuk, mit vethetünk be haszontalan fáradozás helyett a hatalmas folt és az égés ellen!

 

Ráégett az étel, csúnya folt az edény alján

Igazi rémálom, amikor a főzést követően azt tapasztaljuk: az edény alja – akár kívül-belül – már megint plusz munkát ad nekünk. Ráégett az étel – nehéz lesz megszabadulni tőle. Az égések akkor is előfordulhatnak, ha elővigyázatosan készítettük a vacsorát, olykor semmit sem tehetünk az ellen, hogy mosogatáskor megússzuk az utálatos súrolást. Nem beszélve az edény másik feléről, amelyet a lángok érnek. Az alábbi praktikákkal azonban az edény alja makulátlanul tiszta lesz, tegyünk egy próbát! 

 

Edénytisztítás belül

Az edények belsejét könnyen kitisztíthatjuk, ha a felületre szódabikarbónát szórunk, majd egy kevés mosogatószert teszünk bele, forró vizet engedünk rá, majd a keveréket felforraljuk a tűzhelyen. Ezután, ha kiöntjük belőle, már sokkal könnyebb lesz eltávolítani az elcsúfító, égett maradványokat.

 

Tipp: Kenyeret sütöttél? Így távolítsd el a dagasztótálból a tésztamaradékokat! 

 

Edénytisztítás kívül

Próbálkozzunk különféle eszközökkel: szódabikarbónával, ketchuppel, rozsdamentes acélra való súrolóporral. Olyan szivacsot válasszunk, amelyik nem karcolja a felületet.

Teszteljünk! Oszlassuk el a ketchupot az edény hátuljának barna foltos részén. Egy másik részen próbáljuk ki a súrolópor rászórását és kevés vízzel való benedvesítését. Ugyanezt tegyük meg a szódabikarbónával is. Egyes módszerek jobban hathatnak az edény barna foltjain, attól függően, hogy milyen típusú az anyaga.

A teszt alapján valószínű, hogy a ketchup lesz a legkevésbé hatékony, a súrolópor meglehetősen jól eltávolítja a foltokat, a szódabikarbóna pedig a leghatásosabb. Dolgozzuk el a felületen, ezután következik az edény aljának szivaccsal történő átsúrolása. Ha ezt követően leöblítjük és szépen csillog az edény, már meg is vagyunk a tökéletes tisztítással.

 

Ezt már olvastad? 

A rizs és az ecet kombinációja segít tisztára varázsolni az üveg edényeket

 

Forrás: napidoktor.hu 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!