Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Így tisztítsd a sütőd vegyszerek nélkül

2021. October 9.

Lássuk be, a sütőnk kitakarítása olyan feladat, aminek nem szívesen fogunk neki. Hosszadalmas, macerás, koszos munka. És egyáltalán mivel lássunk neki? Rengeteg speciális tisztítószer kapható a boltokban, ezek a reklámok szerint könnyedén, gyorsan és egyszerűen tisztává varázsolják a sütőnket. Ezek egy része működik is, de mi a helyzet, ha nem szeretnénk durva vegyszereket használni az otthonunkban? Jöjjön a megoldás! 

 

Szódabikarbóna és ecet

Klassz páros, szinte mindent megtisztíthatunk a segítségükkel. Először a szódabikarbónát keverjük össze vízzel, hogy sűrű krémet kapjunk. Kenjük szét a sütőnk alján, oldalfalain és az üvegajtó belső oldalán is, csak a fűtőszálakat hagyjuk ki felül. Adjunk a krémnek legalább két órát vagy egy teljes éjszakát. Ezután vegyünk egy szórófejes palackot, majd töltsük meg fele-fele arányban vízzel és ecettel, és spricceljük a szódabikarbónás krémünkre. Ahogy elkezd habzani, szépen leszedi a szennyeződéseket. Hagyjuk hatni 30 percet, majd töröljük ki a sütőnket.

 

Ha sütés közben észrevesszük, hogy éppen folyik ki valami a sütőnk aljára, gyorsan nyissuk ki az ajtaját, és szórjunk sót a foltra. Sokkal egyszerűbb lesz majd a már kihűlt sütőből eltüntetni a foltot.

 

Ecet és gőz

Egy lábast töltsünk fel harmadáig vízzel, és kezdjük forralni a tűzhelyen. Amint forrni kezd, töltsünk bele ugyanannyi ecetet, majd forraljuk további 30 másodpercen át. Ezután tegyük be a lábast a sütőbe, csukjuk rá az ajtaját, és hagyjuk így 45-60 percen át. Az ecetes gőz fellazítja a szennyeződéseket és leoldja a zsírt, sokkal egyszerűbben ki fogjuk tudni törölni a sütőt.

 

Citromos víz

Ennél a módszernél egy serpenyőt töltsünk fel vízzel, facsarjuk bele két citrom levét, tegyük a sütőbe, és kapcsoljuk be. A víz felforr, a keletkező gőz pedig ugyanazt a hatást fejti ki, mint amit az előző módszernél mutattunk. 

 

Forrás: Real simple

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!