Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Így tisztítsd meg a tepsiket!

2021. April 22.

Aki rendszeresen süt, pontosan tudja, hogy a folyamatos használat alaposan kikezdi a tepsiket, sütőlemezeket, még rendszeres tisztítás mellett is kialakul rajtuk egyfajta patina, különösen a széleiknél és a sarkoknál. Meg lehet szabadulni ezektől az elszíneződésektől?

Mitől barnulnak be a sütőlemezek?

Kezdjük az alapokkal: egyáltalán mi okozza a foltokat? Ha a sütőlemezen valamilyen olajos, zsiradékos ételt sütünk, akkor a hő hatására az olajban és az ételben található zsírsavak kémiailag kötődni kezdenek a sütőlemez fémjéhez, ezért nem fogjuk tudni hagyományos súrolással eltávolítani. Létezik azonban pár módszer, amely eredményesen segíthet, mutatjuk.

Szalmiákszesz és szemeteszsák

A szalmiákszesz magas ammóniatartalmú folyadék, 5-10%-os töménységű oldatra lesz szükségünk. Tegyük a tepsinket, sütőlemezünket egy szemeteszsákba, helyezzük vízszintes felületre, és a peremig töltsük fel szalmiákszesszel. Zárjuk le a zsákot, és hagyjuk így egy éjszakára. Másnap öntsük le a folyadékot, és meleg, mosogatószeres vízzel mossuk át. Az ammónia szúrós szaga miatt jól szellőző helyiségben alkalmazzuk ezt a módszert.

Szódabikarbóna és ecet

Szórjuk be a tepsit szódabikarbónával, majd öntsünk annyi ecetet rá, hogy sűrű krémet kapjunk. Kenjük be egyenletesen a felületet, és hagyjuk így egy éjszakára. Másnap kaparjuk le a krémet, és öblítsük át a tepsit mosogatószeres vízzel.

Ketchup

Igen, ketchup! A savtartalma segít feloldani a zsíros szennyeződést, és össze is „fogja”, így könnyű lesz eltávolítani. Egyszerűen kenjük be ketchuppel a tepsit, hagyjuk egy éjszakán át hatni, majd öblítsük át mosogatószeres meleg vízzel.

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!