Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Home of the Pie

Miért nem sikerül úgy megsütnöm a süteményt, ahogyan a receptben látom a képen?

Vendégszerzőnk, Kerek Brigi, a Home of the Pie megálmodója elárulja.
2020. October 17.

NapSütés!

Kerek Brigi vagyok, a Home of the Pie megálmodója. Azt vettem a fejembe, hogy megtanítalak ennek az egyszerű, sok variációs lehetőséget rejtő süteménynek az elkészítésére. Talán most kezdted, talán már egy ideje sütsz, valahogy mégsem sikerül úgy elkészíteni a süteményt, ahogy a recept fotója mutatja, az okát pedig nem tudod.

A sütés kémia. És fizika. Stílusok, ízek, formák végtelen lehetőségei. A legfontosabb viszont, hogy szívből, szeretettel tedd, stressz nélkül.

Próbálom minden eddigi tudásom átadni Neked, hogy otthoni körülmények között is csodás pitéket tudj készíteni. Imádok elmerülni a textúrákban, tejesen kikapcsol az alkotás öröme. Egyszerű alapanyagok és eszközök, kevés mosogatnivaló, csak Te kellesz hozzá és a lelkesedésed! Ígérem, hogy bátran neki mersz majd állni, legyél akár kezdő, akár haladó.

Ha a címben feltett kérdésre egyetlen mondattal szeretnék válaszolni, akkor azért, mert a sütési kémiáról és fizikáról a receptek nagy százaléka nem beszél, pedig ez lenne az a bizonyos titok. A sütés ebből szempontból biztonságosabb, mint a főzés, mert itt ha alapvetően megtanulod, hogy mit, mikor, hogyan, akkor biztosan meg tudod csinálni. Nem használunk olyan szavakat, hogy „ízlés szerint”, meg „amennyit felvesz”. Sajnos ezért vesztek el dédmamáink, nagymamáink süteményes receptjei, mert ezeket a folyamatokat sosem jegyezték fel.

Egészen biztos, hogy a 180 °C-os sütő a Te otthonodban nem annyi, sőt az elejében is alacsonyabb a hőfok, mint a hátuljában, hacsak nincs egy valóban magas minőségű, hiper-szuper sütőd. Az első tehát az lenne, hogy egy hús- vagy cukorhőmérővel leméred, hogyan süt a sütőd.

A receptekben az alapanyagoknál ritkán szerepel az adott termék hőfoka. Hideg, meleg vagy szobahőmérsékletű. Mivel a sütés kémia, ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan hatnak egymásra a termékek. Például a pitetésztát – már a formába kinyújtva – elengedhetetlen, hogy betegyük a mélyhűtőbe, hogy a vaj teljesen kemény legyen. Innen egyenest tesszük a sütőbe, így előbb kezd el sülni a tészta, karamellizálódni a cukor, mielőtt megolvad a vaj, azaz megtartja a formáját, és nem csúszik vissza.

Sokan szeretnének helyettesíteni alapanyagokat, például a tejszínt növényire cserélni, a lisztet gluténmentesre, a cukrot alternatívra. Hosszú kísérletezés eredménye, hogy ezek működjenek, mert minden változó mindent megváltoztat, és ezzel már vissza is kanyarodtunk a kémiához és fizikához.

Amellett teszem le a voksom, hogy segítséggel sajátítsd el az alapokat, hogy biztos tudást kapj. A hozzáértő már sokszor kísérletezett helyetted, sok tésztát, időt beáldozott, hogy biztosan működjön. Onnan tudod, hogy jó kezekben vagy, hogy biztosan beszélni fog Neked a sütési kémiáról és fizikáról…

Home of the Pie a Facebookon

Home of the Pie az Instagramon 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

5 tipp palacsintasütéshez

5 tipp palacsintasütéshez

Az egészségesebb változatokhoz csak néhány trükkre van szükség

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!