Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Home of the Pie

A pite teteje, avagy cseresznye a hab tetején

2020. November 12.

Az előző cikkekben sorra vettük a tésztát, a formát és a tölteléket, így nincs más hátra, mint megnézni, hogy miként díszítsd a pite tetejét.

Fotó: Home of the Pie

Ez a pite leglátványosabb része, a szemnek el kell indítania a nyálelválasztást, hogy megkívánjuk a sütit. Már mindent tudsz ahhoz, hogy ne csak szép, hanem finom is legyen a pitéd, ezért mindössze apró trükkök vannak hátra, hogy a szem is előre jól lakjon. A belbecs biztosan nem okoz majd csalódást.

Ha kezdő vagy, mindenképpen azt javaslom, hogy kiszúróval díszíts. Egyetlen szívecskével vagy csillaggal is rengeteg variáció áll rendelkezésre, nem kell többet vásárolnod. A kreativitásod is előveheted, egy kisebb pohár vagy a gyereked gyurma kiszúrói egyaránt alkalmasak díszítésre, de egy csipkés terítőt is belenyomdázhatsz a tésztádba. Ha egy formád van, érdemes valamilyen geometrikus alakzatban kiraknod, viszont ha több, akkor úgy is csodásan fog mutatni, ha találomra, összevissza teszed fel a tésztára. A kiszúród legyen lisztezett, a tésztád hideg, itt ennyi a trükk. Ahová leteszed a formát, onnan már nem tudod elmozgatni, tehát érdemes előre kitalálnod – legalább nagyjából –, hogy mit szeretnél.

A következő fokozat a rácsozás. Amikor nem főződ a tölteléket, akkor a hideg, lisztezett tésztát simán tudod hajtogatni a pitéd tetején. Ha a főzött tölteléket választod, ezt felejtsd is el! Itt egy trükk van, a rácsozást sütőpapíron készítsd el, ezt tedd a mélyhűtőbe. Amikor már kemény, vágd akkorára, mint az egész formád. A kezedben egyenesen meg fog állni, szinte megfagy, így kényelmesen ráteheted a főzött töltelékre.

Ha készre sütöd a pitéd, és habos díszt teszel rá, akkor habzsákból dolgozz, én műanyagot használok, a textilek nem váltak be. Két különböző cső tökéletesen elég, egy sima és egy csillag, ezeket egyesével is be tudod szerezni.

Remélem, ezután Neked is sikerül majd, de ha segítségre lenne szükséged, vagy kérdésed adódna, keress bizalommal a Facebookon és az Instagramon.

Fotó: Home of the Pie

A cikk szerzőjéről:

NapSütés!

Kerek Brigi vagyok, a Home of the Pie megálmodója. Azt vettem a fejembe, hogy megtanítalak ennek az egyszerű, sok variációs lehetőséget rejtő süteménynek az elkészítésére. Talán most kezdted, talán már egy ideje sütsz, valahogy mégsem sikerül úgy elkészíteni a süteményt, ahogy a recept fotója mutatja, az okát pedig nem tudod.

A sütés kémia. És fizika. Stílusok, ízek, formák végtelen lehetőségei. A legfontosabb viszont, hogy szívből, szeretettel tedd, stressz nélkül.

Próbálom minden eddigi tudásom átadni Neked, hogy otthoni körülmények között is csodás pitéket tudj készíteni. Imádok elmerülni a textúrákban, tejesen kikapcsol az alkotás öröme. Egyszerű alapanyagok és eszközök, kevés mosogatnivaló, csak Te kellesz hozzá és a lelkesedésed! Ígérem, hogy bátran neki mersz majd állni, legyél akár kezdő, akár haladó.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Miért nem sikerül úgy megsütnöm a süteményt, ahogyan a receptben látom a képen?

Miért nem sikerül úgy megsütnöm a süteményt, ahogyan a receptben látom a képen?

Vendégszerzőnk, Kerek Brigi, a Home of the Pie megálmodója elárulja.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!