Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Cukormázzal dolgozol? Ha figyelsz az alábbiakra, tökéletes lesz a sütid kinézete

2021. March 13.

A szép cukormáz odafigyelést, némi kézügyességet és jó minőségű, pontosan kimért alapanyagokat kíván. Aki ezen a ponton úgy érezné, hogy ez a díszítési mód túl bonyolult számára, bátran olvasson tovább! Létezik ugyanis pár tipikus hiba, amibe ugyan könnyű beleesni, de ugyanolyan egyszerű elkerülni is. 

 

Túl puha vaj

A túl hideg – és emiatt túl kemény – vaj kerülendő, ám a túlságosan meleg vaj sem jó. A túl puha vajjal nemcsak nehezebb dolgozni, hanem vajas krém sem lesz annyira könnyű állagú, mint szeretnénk. A vajat ne vegyük ki 2 órával többel azelőtt, hogy fel szeretnénk használni, ha pedig kimondottan meleg van a konyhánkban, még kevesebb idő is elegendő ahhoz, hogy megpuhuljon. 

 

Túl sok cukor

A máz jó, ha édes, de nem jó, ha túl édes, ezért érdemes a készítése közben többször megkóstolnunk. Ha megszaladt a cukor, és túl édesnek érezzük, adhatunk hozzá egy csipetnyi sót ezt ellensúlyozni. Olyan extra hozzávalókkal is szabályozhatjuk a máz édességét, mint a tejföl, crème fraîche, a mascarpone vagy az eleve sózott vaj, ezekkel a máz íze még érdekesebb is lesz.

 

Nem megfelelő fajtájú cukrot használunk

Sokak számára a cukor csak cukor, de ha sütéshez használjuk, egyáltalán nem mindegy a fajtája. Legtöbben a porcukorra vagy az otthon por állagúra őrölt kristálycukorra esküsznek, fontos, hogy felhasználás előtt alaposan szitáljuk át.

 

Túl sok vagy túl kevés tej

A vajas krémnek kell egy kevés tej vagy víz, hogy az állaga megfelelő legyen, de a túl soktól híg, a túl kevéstől pedig száraz vagy csomós lesz. Jobb, ha apránként adjuk csak hozzá a tejet, így nagyobb eséllyel tudjuk eltalálni az ideális mennyiséget.

 

Nem ízesítjük be a vajas krémet

Ha ezt a lépést kihagyjuk, akkor a krémnek simán cukor íze lesz. Pár csepp citromlé vagy vanília kivonat csodákra képes.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Miért nem sikerül úgy megsütnöm a süteményt, ahogyan a receptben látom a képen?

Miért nem sikerül úgy megsütnöm a süteményt, ahogyan a receptben látom a képen?

Vendégszerzőnk, Kerek Brigi, a Home of the Pie megálmodója elárulja.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!