Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Meddig áll el a sült csirke a hűtőszekrényben?

2019. december 13.

Amikor nincs sok időnk főzni, egyszerű megoldás csirkét vásárolni és megsütni, vagy ha még rohanósabb a napunk, egész egyszerűen kész grillcsirkét tenni a kosarunkba. Ám egyáltalán nem biztos, hogy a teljes mennyiséget egyszerre elfogyasztja a család. Az elkészített ételek nem megfelelő hűtése az egyik leggyakoribb oka a gyomorrontásnak és a súlyosabb ételmérgezéseknek. Nagyobb adagot készíteni egyszerre praktikus és energiatakarékos, viszont mindenképpen figyeljünk oda a megfelelő hűtésre! 

Amint az elkészült hús belső hőmérséklete 60 °C alá süllyed, a káros baktériumok – mint az E. coli és a szalmonella – elkezdhetnek szaporodni. Ennek félreismerhetetlen külső jelei a nyálkás felszíni réteg és az egyre kellemetlenebb szag. 

A hűtőszekrényben hozzávetőlegesen 3-4 napig áll el az elkészített csirke, de csak abban az esetben, ha a hűtő belső hőmérséklete tartósan megáll 4 °C alatt. Ez már elég hideg ahhoz, hogy a baktériumok ne tudjanak szaporodásnak indulni. 

Ha el szeretnénk kerülni, hogy idő előtt megromoljon a sütésre váró – vagy készre sütötten vásárolt – csirkénk, már a boltban is ügyeljünk a hús minőségére: ha nem megfelelőt választunk, otthon a legnagyobb gondosság sem segít. És még egy dolog: időzítsük úgy a vásárlást, hogy a hús a lehető legkevesebb időt töltse „a szabadban”, azaz ne hurcoljuk magunkkal órákat, mielőtt betesszük a hűtőnkbe. Persze télen ez kevésbé jelent veszélyt, de a nyári melegben könnyen megromolhat a hús egy rövidebb „utaztatás” alatt is. 

Amennyiben tudjuk, hogy 3-4 nap alatt nem fogy el a megvásárolt mennyiség, menjünk biztosra, és fagyasszuk le a felesleget. A megfelelően lefagyasztott hús 2-6 hónapig is elállhat. Figyeljünk arra, hogy kiolvasztás után, felmelegítéskor a sült hús belső hőmérséklete érje el a 75 °C-ot, ugyanis csak így lehetünk biztosak abban, hogy garantáltan kórokozómentes lesz az ebédünk. 

 

Forrás: Reader’s Digest 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.