Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Megromlott a csirkehús? Ha az alábbi jeleket tapasztalod, már semmiképpen se fogyaszd el!

2019. November 12.

A csirkés ételek népszerűsége töretlen, aki eszik húst, valószínűleg kapásból tud két-három kedvencet említeni. Azonban azt is jó tudnunk, hogy sajnos a csirkehús az egyik leggyakrabban ételmérgezést okozó élelmiszer, így nem árt, ha felismerjük a tuti biztos jeleket. Ha ezeket észleljük, inkább intsünk búcsút a húsnak, nehogy rosszullét vagy mérgezés legyen a vége!

Nyers csirkehús

Először is olvassuk le a csomagolásról – amennyiben abban tettük el a húst a hűtőbe –, hogy a lejárati dátumon belül vagyunk-e még. Amennyiben túlléptük pár nappal, még fogyasztható lesz a csirke, bár némi minőségromlással számolnunk kell. Hagyatkozzunk az érzékszerveinkre! A látás, szaglás és tapintás hármasa biztosan segíteni fog: a romlatlan nyers csirkehúsnak nagyon visszafogott és enyhe illata van csupán, a romlottnak viszont jól felismerhetően avas, savanykás a szaga. A színe pedig ahogy romlik, rózsaszínesről szürkésre változik. Nedves, selymes tapintás helyett pedig egy kellemetlen nyálkaréteget fedezhetünk fel a romlott húson.

Elkészített csirkehús

A megfőzött csirkehús 3-4 napig áll el a hűtőszekrényben. Annak megállapítására, hogy jó-e még, ismét az érzékszerveinket hívhatjuk segítségül. A nyálkás állag és a szín valamiféle elváltozása fehérről szürkésre vagy zöldesre mind azt jelenti, hogy az ételnek inkább a kukában a helye.

Akár nyers, akár főtt vagy sült csirkehúst vizsgálunk, legyen szoba-hőmérsékletű, hiszen a szagok és az állagbeli elváltozások így lesznek a leginkább észlelhetőek. Nyers hús esetén pedig az is jó megoldás, ha egy darabkát vízbe dobunk, és pár percig főzzük. Ezután kettévágjuk, majd az illata alapján eldöntjük, hogy jó-e még.

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!