Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mossuk vagy sem? Ez az örök kérdés, ha csirkehúst készítünk

2019. July 23.

Vannak olyan örökzöld kérdések, amelyek valahogy mindig felbukkannak, ha a főzésre terelődik a szó. Így van ez a csirkehússal is, van, aki váltig állítja, kötelező a mosás, viszont mások szerint csak rontunk a helyzeten az alapos sikálással. Vajon mi az igazság, illetve miként vélekednek a szakértők?

Kezdjük azzal, hogy miért szokták megmosni a csirkehúst. Először is a rózsaszín nyálkás réteg miatt, ami a húshoz tapad. Tulajdonképpen mi is ez, vér? Mindenkit megnyugtatunk, nem az, hanem csak a hűtési folyamat során felszívódott víz, tehát a vizet vízzel leöblíteni tulajdonképpen nem indokolt.

És mi a helyzet a baktériumokkal? A nyers csirkehús egy sor baktériummal lehet fertőzve, amelyek sajnos akár ételmérgezést is okozhatnak. Megszabadulhatunk ezektől a baktériumoktól, ha leöblítjük a húst? Őszintén megmondva, nem feltétlenül. Amikor lelkesen leöblítjük a húst, mosogatónk, konyhapultunk, evőeszközeink és a többi étel a közelben szintén megfertőződhet, magyarul szétszórjuk a baktériumokat olyan felületekre is, amelyeket a későbbiekben – a hússal ellentétben – nem fogunk hőkezelni. Az amerikai járványügyi hatóság éppen emiatt nem ajánlja a hús leöblítését. Ráadásul egy egyszerű öblítés még csak el sem tünteti a baktériumokat. Az egyetlen mód megszabadulni a baktériumoktól a hőkezelés: a hús hőmérséklete az elkészítés során haladja meg a 75 °C-ot.

Akadnak viszont olyan séfek is, akik szerint érdemes megmosni a húst. A húshoz gyakran csontdarabok tapadnak, és ha a hússal együtt megsütjük azokat is, rosszabb ízű lesz az elkészült ételünk. Tehát ebben az esetben sem a baktériumok miatt kerül sor az átöblítésre.

Mi a helyes mód tulajdonképpen? Ha csak azért mosnánk meg a húst, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól, jobb, ha nem tesszük. Ám ha az étel ízét szeretnénk a mosással javítani, akkor törekedjünk arra, hogy semmilyen más használati tárgy se legyen a közelben. 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Készítsd úgy a csirkemellet, ahogy a séfek

Készítsd úgy a csirkemellet, ahogy a séfek

Mindig lehet egy-egy új trükköt tanulni

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!